vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.0°C
Vrijeme za 16.07.2020.
16.07.2020. Danas
Max. 25°C Min. 21°C
Vrijeme za 17.07.2020.
17.07.2020. Pet
Max. 25°C Min. 19°C
Vrijeme za 18.07.2020.
18.07.2020. Sub
Max. 25°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,008478
GBP
GBP
8,301019
USD
USD
6,586473
EUR
EUR
7,525704
Zanimljive radionice i predavanja u Konavlima: Od priče o amforama do supruge slavnog Vlaha Bukovca
04.03.2020 | Kultura
NE PROPUSTITE!

Zanimljive radionice i predavanja u Konavlima: Od priče o amforama do supruge slavnog Vlaha Bukovca

Autor: Libero Portal
Foto: Općina Konavle
Bogat program u Muzejima i galerijama Konavala.

Sljedećih se dana održava bogat i raznolik program u Muzejima i galerijama Konavala.


Događanja će se odviti prema sljedećem rasporedu:


Radionica za djecu: Priča o amforama s morskoga dna

Radionica će se održati u petak, 6. ožujka u 16 sati na Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju.

Draga djeco! Pozivamo vas na likovno-edukativnu radionicu u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala. Zajedno ćemo u tehnici karton tiska i linoreza ilustrirati priču o nezgodi koja je zatekla jedan trgovački brod s teretom amfora. Na zanimljiv i zabavan način saznat ćete nešto više o antičkim brodolomima cavtatskoga podmorja i izazovima putovanja morskim putevima u antičko doba. Radionice će se održati 06., 13. i 20. ožujka 2020. od 16 do 18 sati. Veselimo vam se!

 


Predavanje ususret Danu žena


Predavanje će se održati u subotu, 7. ožujka u 18 sati u Kući Bukovac.
Ususret Danu žena, Muzeji i galerije Konavala organizirali su predavanje o Jelici Pitarević, kasnije ženi Vlaha Bukovca, koje će održati Lucija Ljubić, kustos pripravnik Muzeja i galerija Konavala. Predavanje će se održati u subotu, 7. ožujka u Kući Bukovac u 18 sati, a svi zainteresirani imat će priliku saznati tko je djevojka iz Lapada koja je postala gospođom Bukovac, ženom slavnog slikara koja ga je vjerno pratila po Europi bivajući njegov životni oslonac i umjetnička inspiracija.

 


100 dijapozitiva za rođendan Katice Benc Bošković
Predavanje će se održati u ponedjeljak, 9. ožujka u 18 sati u Zavičajnom muzeju Konavala.

 


Velika hrvatska etnologinja Katica Benc Bošković (1927. – 2006.) rođena je Konavoka upravo iz susjedstva našeg Zavičajnog muzeja, iz obitelji Bošković. Od 1954. godine zaposlena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Zahvaljujući njenom radu na obradi i dokumentaciji građe iz Konavala, kao i zalaganju za formiranje zbirke Zavičajnog muzeja  i istraživanjima, Konavle su sa svojom osebujnom građom postale prepoznate u raznolikom hrvatskom korpusu etnografskih oblika.

 


Katica Benc Bošković diplomirala je u Zagrebu, a 1980. godine na temelju dugogodišnjeg istraživanja na području Konavala u Beogradu je obranila doktorsku disertaciju s naslovom Etnološke karakteristike tekstilnog rukotvorstva u Konavlima.

 


Objavila je šest knjiga, napisala brojne tekstove za različite stručne i znanstvene publikacije te je sudjelovala na mnogim stručnim skupovima i simpozijima. Također, autorica je brojnih postava izložaba u Etnografskome muzeju u Zagrebu, Etnografskom odjelu Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Mohaču u Mađarskoj, Bytomu u Poljskoj te u Barceloni.

 


Tijekom svojih terenskih istraživanja izrađivala je fotodokumentaciju koja je danas velikim dijelom dio fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu. Zavičajni muzej u Čilipima dobrotom obiteljskog nasljednika postao je vlasnikom dijapozitiva na kojima je dokumentiran dio njenih istraživanja po Konavlima. Vlasnik nam je ustupio i dijaprojektor na kojemu su se pregledavali takozvani dijaći.

 

Pozivamo Vas u ponedjeljak, 9. ožujka u 18:00 sati u Zavičajni muzej Konavala na zajedničko gledanje starih dijapozitiva uz čaj i kolačiće. Vodstvo kroz dijapozitive održat će Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji