Otvorena izložba Konavoska svadba u Zavičajnom muzeju: U Čilipima se ‘tražila stolica više’ (FOTOGALERIJA)
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.5°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 16°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
Otvorena izložba Konavoska svadba u Zavičajnom muzeju: U Čilipima se ‘tražila stolica više’ (FOTOGALERIJA)
30.08.2019 | Kultura
OPĆINA KONAVLE

Otvorena izložba Konavoska svadba u Zavičajnom muzeju: U Čilipima se ‘tražila stolica više’ (FOTOGALERIJA)

Autor: Libero Portal
Foto: Općina Konavle
Izložbu je otvorio načelnik Božo Lasić, a može se pogledati do 15. prosinca

Sinoć je izložena i povezana kapa i hondelj koji su se nosili u Konavlima do polovice 19. stoljeća, također jedinstveni primjerci u Hrvatskoj, a u Čilipe su privremeno preseljeni iz Bogišićeve zbirke u Cavtatu.

Načelnik Lasić je ovom prilikom zahvalio svima koji su na ijedan način pomogli ostvarivanju ove velike izložbe, a istaknuo je kako su Muzeji i galerije Konavala doživjele pravu renesansu otkad je na njihovom čelu Antonia Rusković Radonić, a na čelu Upravnog vijeća Niko Kapetanić.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić rekla je kako je ponosna na sve uključene u ovaj projekt, a zahvalila se Općini Konavle, Ministarstvu kulture, Etnografskom muzeju u Zagrebu, HAZU-u i brojnim drugima koji su doveli do uspješne realizacije izložbe.

Zamjenica župana Žaklina Marević rekla je kako vidjeti tradicionalno konavosko svadbeno ruho i pritom znati koliko je rijetko i naravno vrijedno samo potvrđuje potrebu čuvanja blaga koje imamo.

U sklopu izložbe predstavljena je notna publikacija Konavoska svadba – glazba za koreografiju Krešimira Magdića. Dio napjeva mnogobrojna publika u Čilipima mogla je sinoć čuti izvođenju Pučkog zbora Konavala, KUD-a Čilipi i KUD-a Stjepan Radić Pridvorje, Klape Cavtajke i Klape Oštro.

Naime već više od godinu dana kroz muzej okupljen Pučki zbor radio je uz maestra Krešimira Magdića na rekonstruiranju napjeva svadbe. Zabilježeni napjevi iz 19. stoljeća, te snimke i notni zapisi iz 20. stoljeća, maestrova stručnost te nadahnuće skupine entuzijasta pučkog zbora koji su bilježili snimke svojih starijih po kućama i učili uz maestra rezultiralo je novom vrijednosti u Konavlima. Stvoren je tako korpus glazbenih napjeva koji će se zasigurno koristiti u budućnosti folklornog izražavanja Konavala. Izložbu prati bogati katalog na tristotinjak stranica, a mnogi Konavljani su i ovaj put našem muzeju posudili predmete za izložbu.

Cijeli projekt su pomogli Općina Konavle, Ministarstvo kulture RH, Dubrovačko neretvanska županija, Turistička zajednica Općine Konavle kao i brojni drugi sponzori.

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji