zestok vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.4°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 20°C Min. 13°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 20°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,978712
GBP
GBP
8,242159
USD
USD
6,474668
EUR
EUR
7,539103
Drugo izdanje Stradun Classic festivala s vrhunskim izvođačima i čak pet dobitnika Nagrade Orlando
02.10.2019 | Kultura
POČETAK FESTIVALA UZ SLAVENSKU VEČERU I SVJETSKU PRAIZVEDBU

Drugo izdanje Stradun Classic festivala s vrhunskim izvođačima i čak pet dobitnika Nagrade Orlando

Autor: Libero Portal
Foto: DSO
Riječ je o festivalu komorne glazbe koji okuplja uspješne glazbenike iz cijeloga svijeta

Renomirana hrvatska klarinetistica Marija Pavlović 2018. godine u Dubrovniku je, zajedno s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i vrhunskim glazbenicima iz cijelog svijeta, utemeljila novi festival Stradun Classic. Festival se nastavlja i ove godine i to od 4. do 11. listopada, a započinje svjetskom praizvedbom u Kneževom dvoru.

 

Riječ je o festivalu komorne glazbe koji okuplja uspješne glazbenike iz cijeloga svijeta. Tako će ove godine na festivalu nastupiti poznata naša proslavljena mezzo-sopranistica Renata Pokupić, violinistica Vinete Sareika (prva violina Artemis kvarteta), renomirani violinist Daniel Rowland, jedna od najcjenjenijih hrvatskih cellistica Monika Leskovar, naša najtraženija pijanistica u inozemstvu Martina Filjak, hrvatski hornist svjetskog glasa Radovan Vlatković kao i Boštjan Lipovšek, oboist Tom Owen, fagotist Pieter Nuytten, kontrabasist Zoran Marković, dirigent Darrell Ang i šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra Marc Tardue, ali i pojedini članovi DSO-a kao što su Stijepo Medo, Matija Novaković, Šimun Končić, Mirabai Weismehl i Renata Santini Glavinović.

 

Posebnost ovogodišnjeg izdanja festivala jest veza s Orlandom. Naime, u ovoj godini, koju je Grad Dubrovnik proglasio „Orlandovom godinom“, na drugom izdanju festivala Stradun Classic, nastupit će čak pet dobitnika Nagrade Orlando koj se dodjeljuje neposredno po završetku Dubrovačkih ljetnih igara najboljim interpretima.

 

Želeći ovogodišnjim izvedbama u sklopu festivala Stradun Classic postići poseban kvalitet i stilske raznovrsnosti, Marija Pavlović, uz sebe, dobitnicu nagrade, pozvala je četvero uvaženih, svjetski priznatih nositelja nagrade Orlando, da svojim sudjelovanjem daju posebnu kvalitativnu notu ovogodišnjem festivalu. Radovan Vlatković nagradu je dobio 1998. godine, Monika Leskovar 2001., Renata Pokupić 2004., Martina Filjak 2008., a Marija Pavlović 2011. godine.

 

Pet koncerata koji će se održati u sklopu festivala publici će donijeti pet različitih glazbenih doživljaja. Na otvaranju festivala 4. listopada, koji nosi naziv Slavenska večer, uz djela Borisa Papandopula, Blagoja Berse i Antonína Dvořáka, publika će imati priliku poslušati svjetsku praizvedbu djela „Bucolique“ Ludomila Rogowskog u izvedbi violinista Daniela Rowlanda i DSO-a pod ravnanjem singapurskog Darrella Anga. Na istom koncertu, naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić izvest će izbor iz Biblijskih pjesama A. Dvořáka. Koncert započinje u 21 sat.

 

Ulaznice za koncerte festivala dostupne su u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14.30 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama i gift shopu Dubravka na Pilama, kao i online putem servisa ulaznice.hr. Kontakt za informacije i rezervacije je 417 110.

 

Festival se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i hotela Rixos.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji