umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.7°C
Vrijeme za 08.08.2020.
08.08.2020. Danas
Max. 29°C Min. 23°C
Vrijeme za 09.08.2020.
09.08.2020. Ned
Max. 32°C Min. 24°C
Vrijeme za 10.08.2020.
10.08.2020. Pon
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,909813
GBP
GBP
8,266209
USD
USD
6,315087
EUR
EUR
7,461907
Renomirani švedski zbor Romeo i Julija na Poznom ljetu
17.09.2019 | Kultura
PONOVNO U DUBROVNIKU

Renomirani švedski zbor Romeo i Julija na Poznom ljetu

Autor: Libero Portal
Foto: DSO
Zbor koji od svakog prostora može napraviti najljepšu kazališnu pozornicu

Na veliko oduševljenje dubrovačke publike koja ih pamti po sjajnim nastupima, švedski zbor Romeo i Julija ponovno se vraća u Dubrovnik i održat će dva nastupa u atriju Kneževa dvora. Koncerti se održavaju u sklopu 7. Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto u utorak, 17. i srijedu, 18. rujna. Koncerti započinju u 21 sat.

 

Višegodišnje koncerte zbora Romeo i Julija dubrovačka publika pamti i kao jedne od najposjećenijih nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, po spontanosti, ali i jednostavnosti poimanja renesansnih djela s dozom duhovitosti, simpatičnosti te svakako po talentiranim izvođačima – glumcima, glazbenicima i plesačima koji su renesansnu glazbu učinili zanimljivijom i široj publici.Izvodeći glazbu iz renesanse i ranog baroka, ansambl stvara kazališne koncerte jednako privlačne za gledanje i slušanje. Drama, glazba i koreografija povezani su u ekspresivni, razigran doživljaj koji nadilazi žanrovsko opredjeljenje. Prepoznatljiv način izvedbe ansambla razvio je njegov umjetnički ravnatelj Benoît Malmberg tijekom gotovo tri desetljeća i očarao publiku i kritiku diljem svijeta. Od utemeljenja 1991. godine ansambl Romeo & Julia Kören je kao artist in residence smješten pri Kraljevskom dramskom teatru u Stockholmu gdje redovno održava predstave.

 

Ansambl je gostovao u više od 35 zemalja, a pet puta jenastupio na banketu dodjele Nobelove nagrade te na vjenčanju princeze Viktorie i princa Daniela.

Opsežan repertoar ansambla proteže se od talijanske, španjolske, engleske i francuske renesanse i baroknih remek djela do slavenskih pjesama i vatrenih švedskih narodnih napjeva, pjesama koje prikazuju nježne ljubavne priče kao i burleskne komedije. Dramski koncert s ansamblom Romeo & Julia Kören može se prilagoditi bilo kojem prostoru – dvorcu, crkvi, kazalištu, koncertnoj dvorani, vrtu, gradskom trgu, školi ili bolnici. U stanju je od bilo kojeg prostora napraviti kazališnu pozornicu i na njoj za svoju publiku stvoriti i nastaniti magični svijet. Predstave igra u neposrednom kontaktu s publikom, a cilj je na topli i osoban način širiti radost i užitak, očarati i zabaviti.

 

U utorak, 17. rujna na programu je „Dekameron“, djelo talijanskog velikana Giovannija Boccaccija – u ovom slučaju, drama popraćena glazbom Orazija Vecchie, Orlanda di Lassa i Rossina Mantovanau kojoj će Zbor na burleskan i dramatičan način prikazati novele iz Dekamerona, odnosno grupu muškaraca i žena u kugom zaraženoj Firenci koji pričom, pjevanjem i plesom pokušavaju zaboraviti na bolest i žele da im vrijeme brže proleti.

 


U srijedu, 18. rujna Zbor priprema remek djela francuske renesanse i talijanskog i engleskog baroka – Orlanda di Lassa, Clémenta Janequina, Claudija Monteverdija and HenryjaPurcella. 

 

Ulaznice za koncert dostupne su u uredu DSO-a od 9 do 14.30 sati, u Luži, agenciji Perla Adriatica na Pločama, gift shopu Dubravka na Pilama i online putem servisa ulaznice.hr. Također, ulaznice su dostupne jedan sat prije početka koncerta pred ulazom, a popusti za građane dostupni su isključivo na blagani orkestra u uredu ili pred koncert. Broj za informacije i rezervacije je 417 110.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji