Izvanredne vijesti
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 28.03.2020.
28.03.2020. Danas
Max. 11°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.03.2020.
29.03.2020. Ned
Max. 16°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Pon
Max. 18°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,181980
GBP
GBP
8,477970
USD
USD
6,906151
EUR
EUR
7,606435
Psihoterapeutkinja Olivere Drutter o „Traumi i njezinom utjecaju“ u Dubrovačkim knjižnicama
06.03.2020 | Kultura
PREDAVANJE

Psihoterapeutkinja Olivere Drutter o „Traumi i njezinom utjecaju“ u Dubrovačkim knjižnicama

Autor: Libero Portal
Foto: DKD
Predavanje će se održati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u petak, 6. ožujka s početkom u 18 sati.

U suradnji Centra za integrativni razvoj Dubrovnik i Dubrovačkih knjižnica održat će se predavanje integrativne psihoterapeutkinje Olivere Drutter „Trauma i njen utjecaj“ u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u petak, 6. ožujka 2020. s početkom u 18 sati.

 

Trauma je postala tako česta pojava da većina ljudi nije ni svjesna njezinog postojanja. Gotovo da ne postoji osoba koja nije doživjela bar jedno traumatsko iskustvo. Budući da simptomi traume mogu ostati pritajeni dugi niz godina nakon neugodnog iskustva, neki od nas još ne pokazuju simptome. Uzroci i simptomi mogu biti raznoliki, brojni i različitog intenziteta.

 

Uzroci mogu biti od onih očitih kao što su: rat, seksualno zlostavljanje, fizičko ili emocionalno zlostavljanje, automobilske nesreće, bolesti i kirurški zahvati, gubitak roditelja ili bliske osobe ili manje očiti ali ništa manje intenzivni kao što je emocionalna odsutnost roditelja i nebriga.

 

Kao odgovor na uzroke, čovjek razvija prije ili kasnije simptome koji mogu biti jače izraženi kao što su panični napadi i anksioznost, zatim prenaglašena emocionalna reakcija, noćne more i strahovi. Međutim postoje i oni simptomi o kojima se ne govori čest,o a to su:  zaboravnost, nemogućnost da se emocionalno povežemo s drugom osobom, poteškoće sa spavanjem, prenaglašena ili slaba seksualna aktivnost, hiper budnost, osjećaj stisnutosti u tijelu, disociranost, osjećaj bespomoćnosti, sramežljivost, kroničan umor, depresija, nedostatak interesa za ljubavne i društvene odnose …

 

Trauma je životna činjenica, ali ne mora biti doživotna kazna. Ona se uz odgovarajući terapeutski rad i podršku može preobraziti u kapacitet za snagu i gušt. Trauma ima kapacitet da se preobrazi u osobnu moć koja vodi prema psihološkom, emocionalnom, tjelesnom i duhovnom rastu.

 

Drutter će na predavanju  govoriti kako Integrativna – tjelesno orijentirana terapija po metodi CIR-a  daje odlične rezultate u razrješenju  trauma koje ostaju zapisane na tjelesnoj – implicitnoj memoriji. Jer, sve ono što je bilo previše ljudskoj psihi, da bi se preživjelo, preuzelo je tijelo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji