Tetar Lero u nedjelju predstavlja Captum fuit!
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
31.1°C
Vrijeme za 31.07.2021.
31.07.2021. Danas
Max. 30°C Min. 25°C
Vrijeme za 01.08.2021.
01.08.2021. Ned
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 02.08.2021.
02.08.2021. Pon
Max. 28°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,968904
GBP
GBP
8,811615
USD
USD
6,306287
EUR
EUR
7,501328
Tetar Lero u nedjelju predstavlja Captum fuit!
31.10.2019 | Kultura
PREDSTAVA O ORLANDU

Tetar Lero u nedjelju predstavlja Captum fuit!

Autor: Andrea Žarak
Foto:
Captum fuit! ili ti ga predstava o Orlandu, u Lazaretima povodom obilježavanja Orlandove godine

Captum fuit! ili ti ga predstava o Orlandu, nova je Lerova premijera kojom nastavlja obilježavanje 600. godine od postavljanja Orlandovog stupa. Djelo je to kojeg autorski zajedno potpisuju Marko Mijatović i Ivan Penović. Predstava će se premijerno održati 03. studenog 2019. godine s početkom u 19:30 sati, dok je prva sljedeća izvedba predviđena 04. studenog 2019. također s početkom u 19:30 sati.


Redatelj je Marko Mijatović, dramaturg Ivan Penović, oblikovatelj svjetla Antonio Ljubojević, oblikovatelj zvuka Maroje Kurajica, scenografijom se bavio Mato Brnjić, a ilustracijama Sandra Sekulić. U predstavi igraju Mislav Stanković, Teo Barišić, Dario Gverović, Melko Dragojević i Marko Stojanović. Naracije i glasove u off-u snimili su Nikola Baće i Žarko Dragojević, dok je restaurator Đivo Dražić za potrebe predstave dao eksluzivni intervju.

Predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika kao dio projekta “2019. Orlandova godina”.


Iz programske knjižice:


Predstava je nadahnuta višestoljetnom ustrajnošu ostanka i opstanka Orlanda i njegova stupa kao nijemih svjedoka burne Dubrovačke prošlosti, ali i ništa manje složenije sadašnjosti. Raspadanje Orlanda možemo promatrati kao svojevrsni prikaz raspada života unutar zidina, dok ideje o postavljanju falsog stupa možemo interpretirati kao puštanje umjetnih lutki u zamjenu za građane koji su nekad ispunjali gradske ulice. 

Kako je izostalo donošenje bitnih odluka za očuvanje povijesne cjeline živom, tako su izostale i promišljene odluke o očuvanju našeg gotovo najvrijednijeg simbola ondašnje Republike. Odluke. Bitne, promišljene, kratkoročne ili dugoročne - izostale su onda. Izostaju i danas. Lutamo li bezglavo ili naprosto nismo spremni preuzeti odgovornosti?

U predstavi se u prvom dijelu spominju odluke bitne za izgradnju Orlandova stupa, da bi u drugom dijelu Orlando bio sam taj koji za sebe donosi odluke. Unatoč vlastima koje ga zatvaraju prvo u false zidove, a zatim odvode u muzej, Orlando, shvaćajući da mu u današnjem Dubrovniku više nema mjesta, donosi odluku o odlasku. Srećom, to je ipak samo predstava.

O pravom Orlandu, onom kamenom, koji je još uvijek, nadamo se, na istom mjestu - još uvijek odlučujemo sami mi. Na sreću ili na žalost. Hoćemo li ga zadržati ili maknuti, o tome tek trebamo odlučiti. A to je tek jedna u nizu odluka koje tek kao društvo imamo donijeti.

Jesmo li kao društvo sagnjeli pod lakom zaradom ili smo ipak još uvijek dovoljno zreli da po uzoru na ondašnju Republiku donosimo nove odluke u korist očuvanja Grada živim?


Marko Mijatović

 

Ova predstava nastala je povodom šeststote obljetnice postavljanja Orlandova kipa te kroz današnju situaciju, u kojoj taj kip više direktno i ne vidimo, opisuje i propituje vjerodostojnost njegove povijesti. U komičkom tonu, iz perspektive mladih koji se ne zamaraju godinama i imenima iz prošlosti predstava se zapravo više fokusira na današnji odnos prema ostavštini nego što stavlja fokus na izlaganje onoga što već svi donekle o Orlandu znamo. Posebno inspirirana događajima vezanim uz kip, te njegovim sve lošijim stanjem, predstava pokušava uklopiti misli raznih dubrovačkih autora, povijesnih spisa te originalnih komičkih dramskih situacija, pokušavajući tako prilagoditi se dinamici i narativima kakve ovaj grad u svojoj vrevi već sam nameće. Orlanda ne primjećujemo dok je još tu, kada ga postavimo iza zavjese vidljiv je taj prostor nešto više. Želimo li znati kako ćemo se osjećati ako jedan dan više ne bude tog zaštitnika grada i dijela naše svakodnevnice?


Ivan Penović
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji