vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.8°C
Vrijeme za 22.01.2020.
22.01.2020. Danas
Max. 11°C Min. 4°C
Vrijeme za 23.01.2020.
23.01.2020. Cet
Max. 15°C Min. 2°C
Vrijeme za 24.01.2020.
24.01.2020. Pet
Max. 14°C Min. 4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.01%
CHF
CHF
6,922927
+0.22%
GBP
GBP
8,733150
-0.20%
USD
USD
6,697172
-0.04%
EUR
EUR
7,434531
 Programi posvećeni hrani u Dubrovačkim muzejima
10.05.2019 | Kultura
(PRE)HRANA

Programi posvećeni hrani u Dubrovačkim muzejima

Autor: Libero Portal
Foto: Libero portal
Dubrovački muzeji organiziraju nekoliko edukativnih radionica i jedno predavanje

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, a u sklopu 24. edukativne muzejske akcije “(Pre)hrana”, Dubrovački muzeji organiziraju nekoliko edukativnih radionica i jedno predavanje.

Naziv objedinjenog programa je “Čičulin, Bes i samoniklo jestivo bilje“. Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizira 4 edukativne radionice koje će se odvijati u žitnici “Rupe” 15. i 16. svibnja. Na radionicama će sudjelovati polaznici vrtića Pile i Pile 2 te prvašići iz OŠ Marina Držića koji će, uz igru tematski vezanu za program – „Čičulin“, isprobati još nekoliko igračaka inspiriranih hrvatskom tradicijskom baštinom: zvutku, pagus i znatiželjnu nit. Riječ je o projektu HAI (Hrvatske autentične igračke) koji je nastao u suradnji Studija dizajna sa Udrugom poVUcizakulturu s ciljem koncipiranja i dizajna didaktičkih igračaka koje potiču interaktivno iskustvo igre, a inspirirane su hrvatskom baštinom.

Didaktički materijal namijenjen je djeci predškolske i rane školske dobi koja kroz igru usvajaju razvojne vještine i ujedno upoznaju hrvatsku baštinu. „Čičulin“, stara igra lovice ili mačke i miša poslužila je kao inspiracija za nastanak Hrvatske autohtone igračke. „Čičulin“ je tako postao „krušjenica“ – viseća greda na kojoj se pohranjivao višak kruha kako bi on bio što dalje od tla i prljavštine, no i zato jer je često bio plijen glodavaca. Djeca će pokušati igrom povješati sve kolutove “kruha” bez remećenja ravnoteže konstrukcije, a prije igraonice poslušat će kratku priču o skladištenju žitarica u Rupama. Voditeljice programa su Tanja Tandara i viša muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša.

Arheološki muzej organizira predavanje „Hrana kao lijek“ na kojem će viša kustosica Ivona Michl predstaviti kultnu posudu iz fundusa Muzeja u obliku božanstva Besa. Takve glinene posude sa reljefnim prikazom Besa koristile su se u kultne, odnosno medicinske svrhe. Stari Egipćani su vjerovali, da će bolesno dijete koje popije mlijeko iz ovakvog vrča ozdraviti jer će Bes, svojim božanskim moćima, majčino mlijeko pretvoriti u lijek. Predavanje će biti održano u četvrtak, 16. svibnja u tvrđavi Revelin u 19 sati.

Etnografski muzej pripremio je tradicionalnu “Malu školu etnologije”. Ovogodišnja terenska nastava bit će organizirana 16. svibnja u Konavlima pod nazivom “Samoniklo jestivo bilje – tradicija na suvremeni način”. Nakon uvodnih predavanja o tradicijskoj prehrani, polaznici srednje Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik će se upoznati s lokalnim samoniklim biljem, ubrati ga na terenu, a potom ga i kušati kao ukusno tradicijsko jelo reinterpretirano na suvremeni način. U sklopu programa posjetit će Zavičajni muzej Konavala, Mlinove na rijeci Ljutoj te Soko kulu u Dubravci. Autori programa su kustos Ivica Kipre i viša kustosica Branka Hajdić iz Dubrovačkih muzeja te kustosica Sandi Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji