slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.2°C
Vrijeme za 08.08.2020.
08.08.2020. Danas
Max. 27°C Min. 27°C
Vrijeme za 09.08.2020.
09.08.2020. Ned
Max. 32°C Min. 25°C
Vrijeme za 10.08.2020.
10.08.2020. Pon
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,909813
GBP
GBP
8,266209
USD
USD
6,315087
EUR
EUR
7,461907
Knjiga
22.09.2019 | Kultura
PROMOCIJA KNJIGE

Knjiga "Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’’ predstavljena na Mljetu

Autor: Libero Portal
Foto:
Autor knjige je ugledni dubrovački i mljetski povjesničar mr. sc. Ivo Dabelić

Sinoć je u Domu kulture u Babinom polju na otoku Mljetu, održano predstavljanje knjige ‘‘Četničko udruženje u Dubrovniku 1934. – 1936.’’ uglednog dubrovačkog i mljetskog povjesničara mr.sc. Iva Dabelića. Riječ je djelu koje, kako i sam autor navodi u proslovu knjige, proniče u srž čet¬ničke organizacije i četničkog djelova¬nja u našem Gradu, upoznaje nas s njego¬vim ciljevima, metodama djelovanja i brojčanim stanjem. Knjigu su, uz samog autora, predstavili načelnik Općine Mljet Đivo Market, prof. Ivica Hajdić i prof. Pavo Jančić. 

 

Kako je uvodno istaknuo prof. Pavo Jančić, knjiga ''Četničko udruženje u Dubrovniku 1934.-1936.'' minuciozno analizira jedan politički pokret, izvorno nastao u jednom posebnom nacionalnom okruženju, koji je u potpunosti uvjetovan društveno-povijesnim kontekstom međuratnog građanskog društva na umoru. 

 

- Dabelić u svojoj novoj knjizi donosi sustavnu analizu jednog vremena, pružajući nam uvid u socio-politički, kulturološki i povijesni proces razvoja četničkog pokreta u Dubrovniku, njegovog karaktera, geneze, prezentacije njegovih načela, političkih transformacija, ali i društvenih relacija koje su imale ključnu ulogu u determiniranju  pokreta kao takvog. Ideje, fenomeni, društveni izazovi, politička strujanja iz tridesetih godina prošlog stoljeća, u snažnoj su korelaciji s političkim događanjima iz novije hrvatske povijesti. Upravo to Dabelić sjajno primjećuje, razumije, interpretira i rasvjetljava. Njegova nova knjiga otkriva jedan skriveni, zastrti dio naše lokalne povijesti, razgolićuje istinu o jednom društvenom i političkom fenomenu koji je u konačnici zbog dubokih civilizacijskih razlika između njegovih aktera i društvenog okruženja u kojem je djelovalo, doživio sudbinu neuspjele društvene integracije i u konačnici potpune propasti - rekao je prof. Jančić. 

 

Prof. Ivica Hajdić naglasio je kako je najnovija knjiga mr.sc. Iva Dabelića posebno važna, iz razloga što se konačno možemo pobliže upoznati s nekim novim okolnostima i spoznajama iz ne tako davne dubrovačke prošlosti, koje dosad nisu bile dovoljno poznate kako stručnoj,  tako i široj javnosti.

 

- Premda sa znanstvene strane zadovoljava najviše kriterije, ova knjiga je ujedno i vrlo pitka, jasna, kronološki sistematična  i pisana jednostavnim stilom tako da je s jednakim guštom i zanimanjem mogu čitati  povijesni stručnjaci i obični građani. Smatram da će ova knjiga kao i sve dosadašnje knjige magistra Iva Dabelića biti vrlo čitane i korištene za daljnja istraživanja, analiziranja pa i uspoređivanja s drugim izvorima. Riječ je o vrijednom dijelu koje je obogatilo bogatu povijesnu građu Grada Dubrovnika s kojom je i naš otok, neraskidivo povezan - rekao je zaključno prof. Hajdić. Knjiga je prije ovog mljetskog predstavljanja svoju promociju imala i u Dubrovniku, 22. kolovoza 2019. u Dvorani Ivana Pavla II.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji