grmljavina s oborinom
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.3°C
Vrijeme za 23.09.2020.
23.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 20°C
Vrijeme za 24.09.2020.
24.09.2020. Cet
Max. 22°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Pet
Max. 22°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,004339
GBP
GBP
8,206958
USD
USD
6,418307
EUR
EUR
7,533167
Mjesec hrvatske knjige u Stonu (FOTO)
26.10.2019 | Kultura
RADIONICE I PREDAVANJA

Mjesec hrvatske knjige u Stonu (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Narodna knjižnica Ston
U sklopu manifestacije će se ove godine održati više od 2200 programa a jedan od njih je i program Narodne knjižnice Ston

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koju organiziraju Knjižnice grada Zagreba od 1995. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Tijekom mjesec dana održavanja (15. listopada – 15. studenoga) ideja manifestacije je staviti naglasak na knjigu i promicati kulturu čitanja. Mjesec hrvatske knjige 2019 posvećen je glazbi i obilježava 200-tu godišnjicu rođenja Vatroslava Lisinskog te se održava pod motom „U ritmu čitanja“. U sklopu manifestacije će se ove godine održati više od 2200 programa a jedan od njih je i program Narodne knjižnice Ston.

 

 

Sandra Vuletić, ravnateljica Narodne knjižnice Ston, za ovogodišnji program je pripremila predstavljanje slikovnice Priča o mudroj sovi autorice Maje Punoš Rebić i kratko edukativno predavanje za odrasle na temu ekranizma (ovisnost o komunikacijsko- informacijskim tehnologijama), radionicu Čitanje s pjevanjem, praskanjem i bubnjanjem koju vodi Božena Delaš i koja će s djecom „oživiti zvukove iz priče“ održat će se 28. listopada u 18 sati, predstava za djecu Djevojčica crvene kapice na putu do bakice koju izvodi Aster kulturno društvo Dubrovnik igra 30. listopada u 18 sati, Origami radionica za djecu koja se već tradicionalno održava uz voditeljicu Tenu Zmijarević na programu je 6. studenog u 16 sati.

 

 

Tu je i predavanje Mata Bilića 150 godina Sueskog kanala na kojem se mogla čuti i zanimljivost kako je Pelješčanin Vicko Antičević, koji je radio na kopanju kanala, nakon povratka na Pelješac sa sobom donio lopatu kojom se kopao kanal, a koja se danas nalazi u Pomorskom muzeju u Orebiću.

 

 

Promocija knjige/putopisno predavanje Maje Klarić Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku održat će se 13. studenog u 19 sati.

 

 

Sve što Sandra u Narodnoj knjižnici Ston marljivo radi već dugi niz godina radi s ciljem popularizacije knjige. Sandra ističe posebnu važnost knjižnica u malim sredinama. Za razliku od školskih knjižnica koje imaju odgojno-obrazovnu ulogu i prema njoj formiraju svoju građu, narodne knjižnice imaju, uz svoju osnovu djelatnost, zadatak i ispitati javno mnijenje i svojim radom prilagoditi se potrebi sredine u kojoj djeluju. Upravo ih ovo čini toliko različitima i specifičnima. Narodna knjižnica Ston broji oko 200 članova od čega je najviše djece osnovnoškolske dobi. Upravo je njima u najvećoj mjeri i posvećen Mjesec hrvatske knjige u Stonu.

 

 

Knjižničnu djelatnost u Stonu možemo pratiti od 1895. godine kada se osniva hrvatska čitaonica. Od tada do današnjih dana ona je mijenjala svoj naziv i lokaciju u centru Stona, od Kneževog dvora do suvremenog prostora u kojem se danas nalazi. Današnja Narodna knjižnica Ston je poklon Grada Zagreba mještanima Stona nakon razornog potresa 1996. godine. Uz svoju osnovnu djelatnost; nabava i čuvanje građe, stručnu obradu, osiguranje pristupa znanju i informacijama, narodna knjižnica prati promjene i izazove u svome okruženju i sukladno njima formira svoje aktivnosti i djelovanje. 8,2 % stanovništva Općine Ston članovi su Narodne knjižnice Ston dok je prosjek na nacionalnoj razini 15%. Poražavajući podatak je da 44% stanovništva Republike Hrvatske ne čita niti jednu knjigu godišnje, nastavlja Sandra. I to joj je motiv da se dodatno bori za svakog člana i knjižnicu približi mještanima i kao mjesto okupljanja: kroz postavljanje izložbi, održavanje koncerata i predstava i kao mjesto edukativnog druženja djece i mladih.

 

 

Sandra naglašava smisao knjižnice kao javnog i slobodnog prostora. Program na kojem je radila za ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige obraća se ponajviše djeci kako bi im se od najranije dobi probudila ljubav za knjigom i za čitanjem. Na takav način odgajamo djecu i mlade s razvijenom kritičnom svijesti i tako stvaramo bolje društvo za sutra, zaključuje Sandra.

 

 

Franica Miloš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji