pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 21°C Min. 15°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
Ljetnikovac Bunić-Kaboga - idealno mjesto za interpretaciju kulturne baštine
29.08.2019 | Kultura
RENESANSNI VRT

Ljetnikovac Bunić-Kaboga - idealno mjesto za interpretaciju kulturne baštine

Autor: Libero Portal
Foto: Event Lab
U ponedjeljak s početkom u 21 sat održat će se posljednja ovogodišnja izvedba projekta Renesansni vrt

Povodom 5. godišnjice kulturnih programa Udruge Sve ostalo je glazba u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, u ponedjeljak, 02. rujna s početkom u 21:00 sat održat će se posljednja ovogodišnja izvedba projekta Renesansni vrt. Ovom prilikom, predstavit će se i novi multimedijalni sadržaj, koji je Udruga izradila u suradnji s Dubrovačkom baštinom d.o.o. s kojom i u budućnosti nastavlja razvijati kulturne programe u ljetnikovcu.

 

Udruga Sve ostalo je glazba 2014. godine je započela suradnju sa Zakladom Caboga Stiftung, izvodeći umjetničke programe u obnovljenom ljetnikovcu Bunić-Kaboga. Svaki je od programa osmišljen u skladu s prostorom i nasljeđem - renesansnim perivojima i prostorima dubrovačkih ljetnikovaca koji predstavljaju jedinstveni primjer ladanjske arhitekture i urbanog promišljanja, sjajno poglavlje hrvatske renesanse. Kako su kamen,voda i bilje odraz ideje stapanja renesansnog čovjeka s prirodom, projekt Renesansni vrt koji je premijerno izveden 2016. godine, temeljen je na suvremenoj interpretaciji kulturne baštine i polazi od mitskog. Ocijenjen kao visoko kvalitetan od stručne kritike te prepoznat od lokalne i strane publike, svoj cilj usmjerio je ka daljnjem skretanju pažnje javnosti na ovaj specifičan urbani prostor. Naime, za razliku od obnovljenog ljetnikovca Bunić-Kaboga koji pruža rijedak primjer dobre prakse, mnogi su ljetnikovci devastirani i prepušteni zaboravu. Poticaj za stvaranjem umjetničkog sadržaja u napuštenim prostorima ljetnikovaca iz dubrovačke okolice proizašao je iz potrebe za njihovim „duhovnim“ oživljavanjem naspram materijalne devastacije. Koncept projekta potpisuje pijanistica Ivana Jelača, uz koju u komornom ansamblu nastupaju sopranistica Marija Lešaja i flautistica Ines Ivanjek. Autorica vizualnih materijala je Iva Dedo, fotografija Katarina Karakaš Spiroski. Suradnica na sinopsisu je Petra Jelača, a konzultantica Maja Nodari.

 

Ovaj jednosatni glazbeni program, „uokviren“ vizualnim materijalima i kraćim vodstvom Marojice Bijelića, domaćina u liku duha Bernarda Kaboge, posjetitelja uvodi u čaroban ambijent prizivajući davna vremena dubrovačkog ladanja.

 

Svaka je izvedba ovog projekta ujedno i umjetnička intervencija oživljavanja prostora u kojima se nekada odvijao bogati kulturni i društveni život, čime ljetnikovci i danas postaju zajedničko okupljalište lokalnog stanovništva i stranih gostiju. S tim ciljem, udruga je u suradnji s Dubrovačkom baštinom d.o.o. izradila multimedijalni sadržaj koji će nakon izvedbe biti predstavljen javnosti, a daje uvid u širi kulturološki kontekst i značaj dubrovačke ladanjske arhitekture i baštine. Početak je to razvoja projekta i u vidu kulturnog turizma te brendiranja ljetnikovca kao mjesta za interpretaciju kulturne baštine.

 

Organizirani prijevoz za koncert kreće u 20:30 s Pila sa stajanjem na stanici Tommy u Gružu, a povratak iz ljetnikovca je planiran u 23:00 sata. Kao i dosada, za Dubrovčane je osiguran određeni broj gratis ulaznica, uz najavu na mail angela@eventlab.hr ili pozivom na mob 098873122.

 

Projekt se realizira u organizaciji Dubrovačke baštine do.o., produkciji EventLab-a, uz potporu Zaklade Caboga Stiftung i Grada Dubrovnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji