povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.3°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Danas
Max. 21°C Min. 21°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 28°C Min. 20°C
Vrijeme za 10.07.2020.
10.07.2020. Pet
Max. 28°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,108695
GBP
GBP
8,385890
USD
USD
6,695024
EUR
EUR
7,547301
Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“
07.12.2019 | Kultura
SAMOSTAN SV. KLARE

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Autor: Libero Portal
Foto: DB
Riječ je o izložbi za koju svake godine jedan umjetnik ili jedna obitelj umjetnika oslikava hrvatske svece i blaženike kao i sluge Božje

Izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ otvorena je u četvrtak, 5.prosinca na prvom katu bivšeg samostana sv. Klare u Dubrovniku. Izložbu je otvorio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Riječ je o izložbi za koju svake godine jedan umjetnik ili jedna obitelj umjetnika oslikava hrvatske svece i blaženike kao i sluge Božje na putu prema beatifikaciji, a organiziranjem izložbe u raznim mjestima se promiče njihovo prepoznavanje u široj javnosti. Izložba koju je vidjela dubrovačka publika djelo je Ivice i Kristine Mareković.

 

U uvodnoj riječi don Antun Sente je zahvalio dubrovačkom biskupu mons. Uziniću i don Ivici Pervanu na gostoprimstvu i pomoći u tehničkoj organizaciji izložbe. Ispričao je kako je izložba nastala i kako se razvijao njen put koji je započeo u Križevcima prije jedanaest godina. U Križevcima se rodila ideja u udruzi laika za promicanje poznatih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ da malo više populariziraju hrvatske svece. Potrudili su se i napravili popis hrvatskih svetaca i blaženika kao i onih za koje se vodi proces da se proglase blaženim ili svetim. Zatim su napravili i prvu izložbu slika svetaca jer su primijetili da fali likovnog izričaja na temu hrvatskih svetaca angažirajući domaće umjetnike. Odlučili su tu izložbu seliti iz mjesta u mjesto širom Lijepe naše da bude dostupna široj publici. Na ovaj način se želi senzibilizirati hrvatska javnost, posebno katolička, o brojnim hrvatskim svecima koji su zadužili naš hrvatski narod. Don Antun Sente je naglasio da se on kao župnik trudi pogotovo kada su krštenja u litanijama nabrajati barem neke hrvatske svece i blaženike kako bi oni ušli u uho hrvatskog čovjeka i zapravo sve nas pozvali na svetost.

 

Prof. Stanko Špoljarić je rekao da ozračje sakralnog je poseban vid vjerske,umjetničke i ljudske uzbudljivosti pogotovo kada se radi o izložbi koju umjetnici interpretiraju u sintezi fizičkog, tjelesnog i duhovnog. Portretna snaga ima svoju važnost i slikarsku dimenziju ali je mnogo važnije proniknuti i u ono iza s jednom notom meditativnosti i shvaćanja da su sveci i blaženici bili ljudi ali da su u tom svom ljudskom hodu nosili jedan poseban zanos moralni i vjerski i po tome ostali zapamćeni. Ova izložba je izašla i iz potrebe da ne zaboravimo na naše velikane crkve i da nam to bogatstvo ne ostane negdje sa strane. Zapravo je važno da upoznamo koja je to bila snaga koje su imale te osobe jer slikati sveca zahtjeva izgraditi jedan svoj intimni odnos prema njemu i jednu finu vjersku psihologizaciju i jedan emotivni klik gdje će sve te velike i drage osobe kojima se možemo utjecati ostanu opredmećene na slici, istaknuo je prof. Špoljarić.

 

Umjetnici otac i kćer Marasović su se zahvalili na izložbi i prekrasnom prostoru u kojem su slike izložene. Ivica Marasović je istaknuo kako ga je uvijek zanimala ta veza između Crkve i hrvatskog naroda koja je kroz povijest ostala trajna i da bez te veze ne bi bilo ni opstanka hrvatskog naroda. Rekao je također da su većina hrvatskih svetaca stradali za dostojanstvo vjere i obranu dostojanstva čovjeka i hrvatskog naroda. Kristina Marasović je rekla da je prvi put u Dubrovniku i da prvi put tu izlaže i da je zbog toga jako sretna.

 

Na kraju se svima obratio mons. Mate Uzinić dubrovački biskup i zahvalio se svima na dolasku a posebno autorima. Biskup Uzinić je istaknuo da koliko god se trudili nabrojati sve naše svece ipak nismo u stanju to do kraja učiniti jer ima puno naših dragih braće i sestara, očeva i majki, djedova i baka koji bi s pravom mogli biti ovdje jer su također sveti. Isto tako, nastavio je biskup, gledajući svece pogotovo što su to naši sveci u sebi osjećamo poticaj da i mi ostvarimo taj poziv i da i mi postanemo sveti. To je najveći poticaj koji možemo dobiti gledajući svece. Slike svetaca bi manje trebali gledati kao umjetnička djela a više kao ogledala kako bi gledajući njih vidjeli sebe i svoju mogućnost i krenuli putem svetosti, zaključio je mons. Uzinić.

 

Otvaranje izložbe pjesmom je popratio mješoviti župni zbor župe Presvetog Spasitelja iz Mokošice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji