pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.0°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 19°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 20°C Min. 13°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 19°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Yuja Wang i Andreas Ottensamer na 70.  Igrama
03.08.2019 | Kultura
SVJETSKE GLAZBENE ZVIJEZDE U DVORU

Yuja Wang i Andreas Ottensamer na 70. Igrama

Autor: Libero Portal
Foto: DLJI
Nastupit će u atriju Kneževa dvora u utorak s početkom u 21.30 sati

Umjetnica godine 2017. prema časopisu Musical America Yuja Wang i nagrađivani klarinetist Andreas Ottensamer nastupit će u atriju Kneževa dvora u utorak, 6. kolovoza s početkom u 21:30 sati i svoje virtuozno umijeće pokazati izvedbom djela Webera, Brahmsa, Schuberta, Mendelssohna, Debussyja, Chopina i Horovitza.

 

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratitelji blistave karijere pijanistice Yuje Wang, prepoznatljive po vrhunskom umijeću i karizmatičnoj scenskoj pojavi. Wang je u ovoj sezoni naumila doseći nove vrhunce pa je tako raspored ove briljantne pijanistice ispunjen recitalima, serijama koncerata, rezidencijama u Carnegie Hallu i Wiener Konzerthausu, te svjetskim turnejama s nekim od najcjenjenijih ansambala i dirigenata kao što su primjerice Minhenska filharmonija pod ravnanjem Valerija Gergijeva. Od njenih recentnijih angažmana treba istaknuti nedavne impresivne nastupe s Bečkim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Gustava Dudamela u Versaillesu te na Sommernachtskonzertu u Schönbrunnu. Veliki međunarodni uspjeh Yuja Wang ostvarila je 2007. godine kada je zamijenila Marthu Argerich kao solistica s Bostonskim simfonijskim orkestrom, a dvije godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon te se od tada, nizom nastupa i albuma koji su dobili izvrsne ocjene kritike, etablirala kao jedna od vodećih svjetskih pijanistica, kojoj je ovaj koncert na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama ujedno i prvi nastup u Hrvatskoj.

 

Njen glazbeni partner na koncertu u Dvoru je austrijski klarinetist Andreas Ottensamer koji je lani na 69. Igrama naklonost festivalske publike i kritike osvojio jedinstvenom ljepotom tona koji stvara svojim instrumentom. Od 2011. godine Ottensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije, a kao solist nastupa i u najznačajnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta s orkestrima kao što su Bečka, Rotterdamska ili Seoulska filharmonija, Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Orchestre Métropolitain i drugi. Ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon potpisao je 2013., čime je postao prvi solo klarinetist kojem je to pošlo za rukom. Za svoj drugi album Brahms - The Hungarian Connection Ottensamer je 2015. primio nagradu ECHO Klassik za instrumentalista godine.

 

Andreas Ottensamer i Yuja Wang objavili su u ožujku ove godine zajednički album naziva Blue Hour u izdanju Deutsche Grammophona, a neke od skladbi činit će i program koncerta u Dvoru. Na repertoaru su tako Weberov Veliki koncertantni duo u Es-duru, Brahmsov Intermezzo u A-duru, Schubertov Gretchen am Spinnrade u obradi Franza Liszta te 6., 8. i 2. knjiga Mendelssohnovih Pjesmi bez riječi u Ottensamerovoj obradi. U drugom dijelu koncerta glazbenici će izvesti Debussyjevu Prvu rapsodiju, Chopinov Valcer u h-molu, a kraj će začiniti Sonatinom za klarinet i glasovir Josepha Horovitza.

 

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard ® i Maestro ® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji