Predstavljena slikovnica Stane Šćapec “Bubamara iz Moševića” FOTO/VIDEO
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.9°C
Vrijeme za 20.05.2024.
20.05.2024. Danas
Max. 23°C Min. 22°C
Vrijeme za 21.05.2024.
21.05.2024. Uto
Max. 24°C Min. 20°C
Vrijeme za 22.05.2024.
22.05.2024. Sri
Max. 22°C Min. 19°C
CHF
CHF
0,985500
GBP
GBP
0,856850
USD
USD
1,084400
Predstavljena slikovnica Stane Šćapec “Bubamara iz Moševića” FOTO/VIDEO
12.04.2024 | Kultura
U IZDANJU DDP

Predstavljena slikovnica Stane Šćapec “Bubamara iz Moševića” FOTO/VIDEO

Autor: Libero Portal
Foto: Vedran Levi
Društvo dubrovačkih pisaca i Dubrovačke knjižnice organizirali su, 11. travnja u Ogranku Lapad, predstavljanje slikovnice „Bubamara iz Moševića“ autorice Stane Šćapec

Video

Slikovnicu koja je u izdanju Društva dubrovačkih pisaca predstavili su i predsjednik Društva Boris Njavro i njen ilustrator akademik Luko Paljetak. Program je vodila knjižničarka i voditeljica Ogranka Katarina Palinić. Prošle godine Društvo pisaca predstavilo je zbirku pjesama Stane Šćapec “Pjesme za lijek” koje se održalo u Kneževu dvoru.

 

- Onda sam rekao nema kome Stane ovdje nije vadila krv. Stanu znate svi, to je ona žena što proleti u bijeloj Škodi gdje je zabranjeno, tzv. “dubrovačka zlatna ruka”, i ta ruka se nedavno pojavila s idejom, dječjom pričom, koju je Luko podržao i ilustrirao i evo pred nama je ova slikovnica (…) Hvala vam što nas svih podržavate – rekao je Boris Njavro.

 

Autorica je objasnila kako je slikovnica nastala radi uspomena, jer što je čovjek stariji više se vraća u djetinjstvo, a bubamara je za nju posebna i htjela ju je staviti u slikovnicu i povezati s njom svoj rodni kraj.

 

- To nije obična bubamara, to je posebna bubamara jer je nastala u mom rodnom kraju Moševići koje je u zaleđu Neuma. Bubamara je veseli mali kukac i vjeruje se u narodu da donosi sreću. Zaplet u slikovnici počinje tako da je bubamara trebala slaviti rođendan, međutim kad se probudila netko joj je ukrao sve pjege i ona je jako tužna, prijatelji su došli da se slavi, ali ona nema pjege i onda su se dogovorili kako da poprave situaciju – ispričala je Šćapec.

 

Akademik Paljetak naglasio je kako je s “velikom radošću” ovo radio i to tehnikom koja je dobro poznata djeci iz vrtića, a i škola.

 

- Djeca vole sjeckati različite vrste papira u boji i od njih praviti različite likove i lijepiti ih, stvarati svoje svjetove, to je puno ljepše nego kad neki tjeraju djecu da crtaju onim tvrdim olovkama. Djeca to teško savladavaju, ne znači da ne znaju crtati nego im je to jako teško. Kolaž kao tehnika nastao je još početkom prošlog stoljeća kao neka vrsta pobune protiv klasičnog slikarstva. Ja sam je onda prihvatio zato što mi je ta tehnika dopuštala da svojoj mašti pustim na volju. U kući uvijek imam različitih žurnala koji su prepuni različitih boja, oblika, slova, i to mi je bio veliki užitak, rezati i stvarati na svakoj tabli poseban svijet. Osim te bubamare iz Moševića, malog zabačenog sela u kojemu sam bio, ali nema malih sela tamo gdje si rođen! To selo  je cijeli tvoj svijet. Ta onda bubamara mi je prirasla srcu, osim toga, ona je ljupka mala bubamara, okružena je nizom svojih dragih prijatelja, puža, leptira…ali tu je i jedan zlobnik koji joj se ruga u trenutku kad joj je najteže, kad je izgubila pjege – rekao je akademik Paljetak, illustrator slikovnice.

 

Nakon predstavljanja uslijedio je tratamenat. Događanje je glazbenim izvedbama uljepšao Dječji Zbor „Dubrovnik“ pod ravnanjem voditeljice Paole Dražić Zekić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji