pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.1°C
Vrijeme za 25.10.2020.
25.10.2020. Danas
Max. 17°C Min. 14°C
Vrijeme za 26.10.2020.
26.10.2020. Pon
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 27.10.2020.
27.10.2020. Uto
Max. 20°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,068037
GBP
GBP
8,364208
USD
USD
6,391424
EUR
EUR
7,571281
Treći ključ Vedrana Mezeija:
13.10.2020 | Kultura
U LJETNIKOVCU BETTERA

Treći ključ Vedrana Mezeija: "Volio bih da nakon čitanja ove knjige netko poželi biti bolji čovjek"

Autor: Libero Portal
Foto: Općina Župa dubrovačka
Na taraci ljetnikovca Bettera u Mlinima u subotu je predstavljen novi roman književnika Vedrana Mezeija ‘Treći ključ

Uz Vedrana, roman su predstavili povjesničar umjetnosti Ivan Viđen i Katarina Barović voditeljica općinskog odsjeka za društvene djelatnosti i kulturu.

 

Treći ključ je izmišljena pripovijest koja usporedno prati dvije radnje, a obje su vezane za Grad i Župu dubrovačku. Veliki dio radnje odvija se u Mlinima, s posebnim naglaskom na ljetnikovac Bettera pa je tako u knjizi, među ostalim, iznesen povijesni prikaz ovog zapostavljenog ladanjskog zdanja.

 

U povijesnom dijelu romana glavni likovi su svjedoci najtragičnijeg događaja u povijesti Dubrovačke Republike – Velike trešnje iz 1667. godine, dok suvremeni dio donosi priču o dvoje mladih koji kroz svoju kratku ljetnu avanturu otkrivaju zanimljivosti iz dubrovačke povijesti.

 

– Povijest nije glavna tema knjige već propitivanje slobode. Ako bi tražili sinonim za naš Grad to bi sigurno bila ona, ali sloboda nije vrijedila za sve. Ona je bila uvjetovana staležom i spolom. Volio bih da nakon čitanja ove knjige netko poželi biti bolji čovjek – poručio je Mezei koji o samoj radnji nije želio previše otkriviti. Priča se osim ‘bijesa prirode’ kako autor naziva potres 1667., a kojim je označen početak konca stoljetne Republike, dotiče njenih istaknutih predstavnika kroz oči pučanke Lucije.

 

Ovom prilikom povjesničar umjetnosti Ivan Viđen nešto više rekao je o ladanjskoj arhitekturi u Župi dubrovačkoj, odnosno samom ljetnikovcu Bettera koji je svojedobno bio u vlasništvu Ruđera Bettere, ujaka znamenitog znanstvenika Ruđera Boškovića. Naime, u Betterini je prema povijesnim pretpostavkama boravio ovaj Dubrovčanin tijekom svog tromjesečnog i jedinog posjeta rodnom gradu nakon što se iz njega odselio kao četrnaestogodišnjak.

 

Posljednji vlasnik ljetnikovca bio je odvjetnik i ljubitelj dubrovačke baštine Ernest Katić.

 

Prilikom predstavljanja knjige za glazbeni program bio je zadužen Lingua Franca, a događanje se zbog iznimnog interesa publike ponovno ponovilo i u nedjelju.

 

Knjiga je izašla iz tiska krajem rujna u izdanju izdavačke kuće Ibis grafika iz Zagreba, a njezino objavljivanje pomogli su Općina Župa dubrovačka, Turistička zajednica općine Župa dubrovačka i Kopun d.o.o.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji