pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 31.05.2020.
31.05.2020. Danas
Max. 19°C Min. 14°C
Vrijeme za 01.06.2020.
01.06.2020. Pon
Max. 21°C Min. 12°C
Vrijeme za 02.06.2020.
02.06.2020. Uto
Max. 22°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,087208
GBP
GBP
8,380134
USD
USD
6,812199
EUR
EUR
7,584021
Bogat i raznolik program događanja Muzeja i galerija Konavala
03.03.2020 | Kultura
U MUZEJSKIM JEDINICAMA

Bogat i raznolik program događanja Muzeja i galerija Konavala

Autor: Libero Portal
Foto: Muzeji i galerije Konavle
Narednih dana bit će bogat i raznolik program

Radionica za djecu: Priča o amforama s morskoga dna

 

Petak, 6. ožujka u 16 sati, Odjel za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju

 

Draga djeco! Likovno-edukativna radionica u Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala bit će u petak. Zajedno ćemo u tehnici karton tiska i linoreza ilustrirati priču o nezgodi koja je zatekla jedan trgovački brod s teretom amfora. Na zanimljiv i zabavan način saznat ćete nešto više o antičkim brodolomima cavtatskoga podmorja i izazovima putovanja morskim putevima u antičko doba. Radionice će se održati 06., 13. i 20. ožujka 2020. od 16 do 18 sati, priopćili su.

 

Predavanje ususret Danu žena

 

Subota, 7. ožujka u 18 sati, Kuća Bukovac

 

Ususret Danu žena, Muzeji i galerije Konavala organizirali su predavanje o Jelici Pitarević, kasnije ženi Vlaha Bukovca, koje će održati Lucija Ljubić, kustos pripravnik Muzeja i galerija Konavala. Predavanje će se održati u subotu, 7. ožujka u Kući Bukovac u 18 sati, a svi zainteresirani imat će priliku saznati tko je djevojka iz Lapada koja je postala gospođom Bukovac, ženom slavnog slikara koja ga je vjerno pratila po Europi bivajući njegov životni oslonac i umjetnička inspiracija.

 

100 dijapozitiva za rođendan Katice Benc Bošković

ponedjeljak, 9. ožujka u 18 sati, Zavičajni muzej Konavala

 

Velika hrvatska etnologinja Katica Benc Bošković (1927. – 2006.) rođena je Konavoka upravo iz susjedstva našeg Zavičajnog muzeja, iz obitelji Bošković. Od 1954. godine zaposlena je u Etnografskom muzeju u Zagrebu. Zahvaljujući njenom radu na obradi i dokumentaciji građe iz Konavala, kao i zalaganju za formiranje zbirke Zavičajnog muzeja i istraživanjima, Konavle su sa svojom osebujnom građom postale prepoznate u raznolikom hrvatskom korpusu etnografskih oblika.

 

Katica Benc Bošković diplomirala je u Zagrebu, a 1980. godine na temelju dugogodišnjeg istraživanja na području Konavala u Beogradu je obranila doktorsku disertaciju s naslovom Etnološke karakteristike tekstilnog rukotvorstva u Konavlima.

 

Objavila je šest knjiga, napisala brojne tekstove za različite stručne i znanstvene publikacije te je sudjelovala na mnogim stručnim skupovima i simpozijima. Također, autorica je brojnih postava izložaba u Etnografskome muzeju u Zagrebu, Etnografskom odjelu Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Mohaču u Mađarskoj, Bytomu u Poljskoj te u Barceloni.

 

Tijekom svojih terenskih istraživanja izrađivala je fotodokumentaciju koja je danas velikim dijelom dio fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu. Zavičajni muzej u Čilipima dobrotom obiteljskog nasljednika postao je vlasnikom dijapozitiva na kojima je dokumentiran dio njenih istraživanja po Konavlima. Vlasnik nam je ustupio i dijaprojektor na kojemu su se pregledavali takozvani dijaći.

 

Pozivamo Vas u ponedjeljak, 9. ožujka u 18:00 sati u Zavičajni muzej Konavala na zajedničko gledanje starih dijapozitiva uz čaj i kolačiće. Vodstvo kroz dijapozitive održat će Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, priopćili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji