Živa knjižnica u Dubrovniku
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.2°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Živa knjižnica u Dubrovniku
25.09.2021 | Kultura
U POSLIJEDIPLOMSKOM SREDIŠTU

Živa knjižnica u Dubrovniku

Autor: Libero Portal
Foto: Centar za karijere mladih Dubrovnik
Održat će se u ponedjeljak 27. rujna, baš uoči Međunarodnog dana starijih osoba

U sklopu projekta Ujedinjene generacije i jedanaeste po redu kampanje Hrvatska volontira kao suradnju Centra za karijere mladih Dubrovnik, Poslijediplomskog središta Dubrovnik i Udruge Bonsai donosimo još jednu zanimljivu radionicu - Živu knjižnicu koje će se održati u ponedjeljak 27. rujna, baš uoči Međunarodnog dana starijih osoba (1. listopada)

 

Što je Živa knjižnica?

 

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica – čitatelji/ce dođu i „posude” knjigu na neko ograničeno vrijeme, no s jednom razlikom. Naime, žive knjige su ljudi s nesvakidašnjima pričama i životnim iskustvima, odnosno pripadnici i pripadnice manjinskih i/ili društvenih skupina koje su često diskriminirane ili stigmatizirane, a s kojima većina od nas nikad nije imala mogućnost popričati ili ih upoznati. Svi sudionici Žive knjižnice su volonteri.

 

Nadolazećeg ponedjeljka (27. rujna) od 16 do 19 sati u atriju Poslijediplomskog središta Dubrovnik, pomoću Kataloga živih knjiga i vi možete odabrati i ‘posuditi’ živu knjigu na ograničeno vrijeme te je nakon čitanja (razgovora koji traje do 25 minuta uz mogućnost produženja od 5 minuta) ‘vratiti na policu knjižnice’.

 

U ovoj Živoj knjižnici moći ćete poslušati priče živih knjiga, uglavnom vaših sugrađana i moći ćete zaviriti u neka zaboravljena vremena pošto je značajan dio ‘građe’ pripadnika/ca zlatnog doba. Neki od njih su svojim rukama izrađivali predmete neprocjenjive vrijednosti, a danas bismo im se na cesti možda i narugali. E upravo tome služi Živa knjižnica - metoda nastala na tragičnom događaju u Danskoj zamišljena da se ustrajno bori s predrasudama, a posljedično onda i diskriminacijom u našem društvu. Živa knjižnica širi horizonte, ali Živa knjižnica širi i srca nas koji čitamo.

 

Ako želite saznati nešto više o Živoj knjižnici posjetite poveznicu ovdje i svakako navratite u PSD ovog ponedjeljka, 27. rujna od 16 do 19 sati. Sudjelovanje u Živoj knjižnici je besplatno.

 

Ova radionica dio je projekta Ujedinjene generacije, nositelja Centar za karijere mladih Dubrovnik, kojim se gradi međugeneracijski most između umirovljenika, mladih, volontera i lokalnih udruga, a cilj mu je smanjiti rizik od socijalne isključenosti i poboljšanje svakodnevnog života krajnjih korisnika. Projektom se potiče aktivno uključivanje umirovljenika u društveni život zajednice, osnaživanje i educiranje lokalnih udruga za rad s krajnjim korisnicima te provedbu inovativnih, edukativnih, rekreativnih i zabavnih aktivnosti u ovom području. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda i sufinancira iz državnog proračuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji