pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 31.05.2020.
31.05.2020. Danas
Max. 19°C Min. 14°C
Vrijeme za 01.06.2020.
01.06.2020. Pon
Max. 21°C Min. 12°C
Vrijeme za 02.06.2020.
02.06.2020. Uto
Max. 22°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,087208
GBP
GBP
8,380134
USD
USD
6,812199
EUR
EUR
7,584021
Stjepko Mamić dobio diplomu i brončanu medalju za likovnu umjetnost Arts-Sciences-Lettres
27.06.2019 | Kultura
VELIKO PRIZNANJE DUBROVAČKOM SLIKARU

Stjepko Mamić dobio diplomu i brončanu medalju za likovnu umjetnost Arts-Sciences-Lettres

Autor: Libero Portal
Foto:
Stjepko Mamić uskoro izlaže i u Rimu

stjepko mamic pariz priznanje .JPG

 

U Parizu je u subotu 22. lipnja 2019. god. održana svečana akademija Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES na kojoj su po 104. put  dodijeljene godišnje  nagrade  laureatima za postignuća u oblasti umjetnosti, znanosti i književnosti. Nagrade  ove prestižne kulturne institucije dodjeljuju  se od davne 1915. godine odlukom Upravnog odbora i Visokog odbora za nagrade.

 

Ove godine iznimna čast  je iskazana hrvatskom slikaru iz Dubrovnika Stjepku Mamiću koji je  za postignuća  u području likovne umjetnosti dobio diplomu i brončanu medalju kao umjetnik slikar. Nagradu mu je uručio  predsjednik Akademskog društva umjetnosti, znanosti i književnosti ( Societe Academique ARTS-SCIENCES-LETTRES)  Gospodin Francois Tois.

 

Svečana akademija i dodjela nagrada je održana u prestižnom Salonu Opera, u  Hotelu Inter Continental Paris Le Grand  koju je krasnom izvedbom pjesme „Paris, Paris“ otvorila ovogodišnja dobitnica nagrade iz  područja  glazbe, kanadska kompozitorica i pjevačica La Morissette.   Ovogodišnji dobitnici zlatne medalje i  Plakete časti  su: astronaut Patrick Baudry, pijanist-kompozitor Mikael Levinas i  Francois-Xavier Dillmann, direktor Visokih studija, stručnjak za Skandinaviju. Svečanosti je nazočio hrvatski veleposlanik u Francuskoj i UNESCO-u NJ.E. Filip Vučak sa suprugom.

 

Stjepko Mamić  je nagrađen za razvoj i promicanje likovnosti i inovativne tehnike  koje je  usavršavao na pariškoj Akademiji Port-Royal. Od 2014. godine izlagao je u respektabilnim galerijama i izložbenim prostorima Francuske od Muzeja Louvre, Salona Gustave Eiffel na Eiffelovom tornju do veličanstvene  Grand Palais  te postao članom povijesno najvažnijih umjetničkih udruženja u Francuskoj: Fondacije Taylor ( Fondation Taylor), Udruženje nezavisnih umjetnika (Societe des Artistes Independants), Jesenjeg likovnog salona ( Salon d'Automne) i Udruženje crtanja i slikanja vodenim medijima (Societe du Dessin et Peinture a l'Eau). U svibnju ove godine je primljen u članstvo francuskog  Akademskog društva za umjetnost, znanost i književnost ( Societe Academique  Arts-Sciences-Lettres ) sa sjedištem u Parizu.  Od 2016. god. je član  Accademie Culturale Europea sa sjedištem u Rimu. Izlaže po cijelom svijetu. Dobitnik je važnih priznanja i nagrada. Njegovi radovi i članci o njegovom radu su uvršteni u više knjiga i časopisa za kulturu i umjetnost.    

 

Zadnje tri godine izlaže na Art Capital u Grand Palais sa povijesnim pariškim salonima pod pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike, Ministarstva  kulture i veza Francuske te Ujedinjenih nacionalnih muzeja Francuske čime je stekao pravo doživotnog izlaganja na ovoj najvećoj i najvažnijoj izložbi u Francuskoj. Mamićeve tri slike na lanenom platnu sa morskim motivima među kojima je dominirala  Velika mreža 2 m x1,5 m,  su ove godine plijenile pažnju brojnih posjetitelja Art Capitala gdje su u veljači ove godine dobile počasnu poziciju A1 na Salonu des Artistes Independants  u Grand Palais. 

 

Trenutno su u tijeku dvije važne  međunarodne izložbe na kojima Stjepko Mamić izlaže sa povijesnim pariškim salonima pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i veza Francuske:

 

-sa Salon d'Automne izlaže u kineskom megapolisu Xi An'u prijestolnici kulture Kine i starom carskom gradu u sklopu velikog kineskog  kulturnog  projekta „ Novi put svile 21 stoljeća“ čime je obilježeno otvaranje Muzeja za djecu u mlade u novom dijelu Xi 'an a kao novom kulturnom središtu NR Kina.

 

Sa Societe des  Artistes Independants izlaže u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, gdje je 21. lipnja otvoren Festival umjetnosti. Mamićeva slika “Prune“ s motivom ženskog akta je izložena na tematskoj žiriranoj izložbi figuracije u središtu Seula u Pycadilly centru.  Inače Stjepko je član Udruženja umjetnika Južne Koreje ICAF; od 2016. -2018. god. je izlagao sa Art Nations u Nacionalnim muzejima Južne Koreje i Nacionalnoj Academiji umjetnosti ( National Academy of Arts) Južne Koreje u Seoulu  na tematskoj izložbi posvećenoj očuvanju okoliša pod pokroviteljstvom Ministarstva okoliša Južne Koreje.     

Stjepko Mamić izlaže u Rimu, u Galeriji Biblioteca Angelica u rujnu 2019. god. Svečani vernissage izložbe pod nazivom „ La Poesia del Mare“ je 19. 09. 2019. god. u 18 h.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji