Izvanredne vijesti
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.2°C
Vrijeme za 28.03.2020.
28.03.2020. Danas
Max. 12°C Min. 8°C
Vrijeme za 29.03.2020.
29.03.2020. Ned
Max. 16°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Pon
Max. 17°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,181980
GBP
GBP
8,477970
USD
USD
6,906151
EUR
EUR
7,606435
Most između Dubrovnika i Milana: Pambianchi nam je više puta pokazao kako se ljubi Hrvatska (FOTO)
31.01.2020 | Kultura
ZBIRKA PAMBIANCHI-KRAMARIĆ

Most između Dubrovnika i Milana: Pambianchi nam je više puta pokazao kako se ljubi Hrvatska (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Dom Marina Držića/ Facebook
Sinoć je u 5. lađi, u Lazaretima upriličeno otvorenje izložbe „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić

Povodom Dana Grada Dubrovnika i njegovog zaštitnika svetog Vlaha u organizaciji Grada Dubrovnika i Ustanove u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Bibliotece Nazionale Braidense iz Milana sinoć je u 5. lađi, u Lazaretima upriličeno otvorenje izložbe „Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine“ zbirke Pambianchi – Kramarić / Dal tesoro del patrimonio letterario culturale croato ed europeo Collezione Pambianchi – Kramarić koju je svečano otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

 


Izložba predstavlja najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambianchija u izboru autorice izložbe povjesničarke književnosti doc.dr.sc. Katje Bakija. Riječ je o izboru 73 naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od XVI. do XX. stoljeća. Izložena djela dragocjena su i značajna u kontekstu razvoja dubrovačke i hrvatske književne povijesti i njezinog razmatranja u europskom kontekstu.Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanima uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost uz određeni broj hrvatskih i stranih autora koje su zanimale hrvatske teme.

 


Cristiano Pambianchi, odvjetnik i bibliofil iz Milana, ovogodišnji laureat i dobitnik godišnje nagrade Grada Dubrovnika je zaslužan za niz kulturnih inicijativa s ciljem promocije kulture, baštine, povijesti i znanosti Dubrovnika i Republike Hrvatske te je u sinergiji hrvatskih i talijanskih institucija, Grada Dubrovnika i brojnih prijatelja iz Milana, dao nemjerljivi doprinos u ostvarenju projekata koji su u Hrvatskoj i Italiji ostavili trajne tragove i dodatni je zalog za buduće mostove između dva grada, Dubrovnika i Milana i dvije susjedne i prijateljske zemlje, Italije i Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji