umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.4°C
Vrijeme za 24.05.2020.
24.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Pon
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Ako dođe do susreta, zapamtite: Tri pravila za obranu od morskog psa!
12.06.2019 | Lifestyle
MORSKA NEMAN

Ako dođe do susreta, zapamtite: Tri pravila za obranu od morskog psa!

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pexels
Samo bez panike, za početak

morski pas korculaa.JPG

 

Nedavna pojava morskog psa kod Makarske i Korčule ledi krv u žilama, a najveća noćna mora svakog kupača svakako je susret s ovom morskom nemani. Čak ni činjenica da onaj viđen kod Korčule nije opasn, nikako ne pruža utjehu. 

 

Postoji li mogućnost da će zbog klimatskih promjena u bližoj budućnosti biti sve više morskih pasa u Jadranu? Prema izjavama stručnjaka, itekako postoji i upravo je to činjenica koje smo se svi pribojavali!

 

Prošlo je 10 godina od zadnjeg napada morskog psa na slovenskog ronioca Damjana Peseka kod Visa, a mi smo se nadali da je to ujedno i zadnje što ćemo čuti o napadu morskog psa na Jadranu. No, klimatske promjene govore drugačije. 

 

Stručnjaci kažu da nema prave obrane od morskog psa koji je naumio vidjeti kakvog ste okusa. Morski psi najčešće napadaju naglo i to je opasno. Ako ga ipak vidite, najbolje se bez previše panike, ako je to moguće, udaljite od njega prateći ga gdje se nalazi.

 

Ova tri savjeta zapamtite!

 

Nemojte panično plivati prema obali

 

Morski pas će vas upravo tada vidjeti kao plijen koji pokušava pobjeći od njega. Iako je u tako paničnoj situaciji jako teško ostati pribran, upravo to je ključno kako biste izbjegli nesretnu sudbinu koju je morski pas za vas namijenio.

 

Ne okrećite mu leđa

 

Iako bi nam svima to bila prvotna reakcija, morskom psu nikada ne okrećite leđa, već ga gledajte u lice. Ako ste u trenutku kad ste ga ugledali ronili, uspravno izronite gore šireći maksimalno ruke i noge (ali ne panično!) kako biste izgledali što veći. Naravno, jednom kad pokaže zainteresiranost za vas, teško da će vas pustiti dok se ne uvjeri u to da ste mrtvi.

 

Ne pokušavajte ga udariti

 

Clint Emerson, bivši član glavne specijalne postrojbe Američke ratne mornarice, za Business Insider objasnio je kako se morskom psu suprotstaviti - Svi znamo da su udarci u vodi puno usporeniji, stoga ako niste posebna osoba koja ima iznimno jak i snažan udarac čak i u vodi, udaranje šakom morskog psa u nos, neće napraviti apsolutno ništa. - upozorava Emerson te dodaje da je ono što trebamo napraviti ciljati na njegove oči ili svom snagom potegnuti škrge koje se nalaze sa stražnje strane glave.Izvor: 24sata.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji