povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
25.7°C
Vrijeme za 11.08.2020.
11.08.2020. Danas
Max. 26°C Min. 26°C
Vrijeme za 12.08.2020.
12.08.2020. Sri
Max. 30°C Min. 25°C
Vrijeme za 13.08.2020.
13.08.2020. Cet
Max. 29°C Min. 25°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,933532
GBP
GBP
8,294196
USD
USD
6,332355
EUR
EUR
7,463947
 ukazuje ta pojava
20.03.2018 | Lifestyle
BIJELI SLOJ NA ČOKOLADI Što

ukazuje ta pojava

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/ Pixabay
Znanstvenici su sada napokon otkrili zbog čega dolazi do te pojave

Iako joj još nije prošao rok trajanja, često se dogodi da otvorite tek kupljenu čokoladu, a ona nije prepoznatljive smeđe boje, već je prekrivena bijelim slojem u obliku praha. Znanstvenici su sada napokon otkrili zbog čega dolazi do te pojave i kako je spriječiti

Iako joj još nije prošao rok trajanja, često se dogodi da otvorite tek kupljenu čokoladu, a ona nije prepoznatljive smeđe boje, već je prekrivena bijelim slojem u obliku praha. Znanstvenici su sada napokon otkrili zbog čega dolazi do te pojave i kako je spriječiti.

Njemački znanstvenici došli su do spoznaje toga zašto čokolada blijedi te zbog čega gornji sloj dobije bjelkastu boju i poprimi drugačiju teksturu.

Zbog sve više žalbi potrošača i kupaca svima omiljene poslastice znanstvenici iz Hamburga odlučili su riješiti ovaj misterij te su došli do zaključka da većina ljudi čuva čokoladu na pogrešnoj temperaturi.

Kako ističu, pohranjivanje čokolade na previše toplo ili pak prehladno mjesto dovest će do takozvanog 'masnog cvjetanja', odnosno pojave bijelih čestica čokolade po samoj površini.

Mrvice čokolade podižu se naime na površinu kroz sitne pukotine i to ukoliko ona nije na adekvatnoj temperaturi, a idealna bi, kažu, bila ona od14 do 18 Celzijevih stupnjeva. Do ovakvog su zaključka došli i tijekom posjeta tvornici daleko najpoznatije švicarske čokolade Lindt, čokoljupcima itekako dobro poznate.

Stručnjaci ističu kako ova pojava cvjetanja nije štetna za zdravlje te kako je čokolada jestiva i nakon što se na njoj dogodi 'cvjetanje', no zaključuju da bi se skladištenjem i čuvanjem u adekvatnim uvjetima mogao smanjiti broj pritužbi i osigurati bolji rezultati prodaje proizvođačima čokolade.

Jedna od sugestija je i da se jednom otvorena čokolada što prije pojede jer nakon dužeg boravka na otvorenom također počinje ispuštati takozvane kristalne čestice.Izvor: Tportal.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji