umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
33.6°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 26°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 28°C Min. 24°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 30°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Tjeraju bolest: Ubacite u prehranu ove četiri namirnice i prezimite zdravi
21.11.2019 | Lifestyle
HRANA I ZDRAVLJE

Tjeraju bolest: Ubacite u prehranu ove četiri namirnice i prezimite zdravi

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Zimi jedemo kiselo, s velikim razlogom!

Tijekom života na ravnotežu crijevnih bakterija utječu mnoge stvari kao što su hrana, piće, lijekovi, okoliš u kojem živite, stres i slično. Tako je primjerice, ako imate užurbani stil života, jedete nezdravu hranu ili konzumirate alkohol, velika vjerojatnost da će se u vašim crijevima dogoditi disbalans te da će razina ''dobrih'' bakterija drastično pasti. Ova vrsta bakterija od izuzetne je važnosti jer zaustavlja umnožavanje "loših" patogenih bakterija, pomaže da iz svakog obroka dobiješ hranjive tvari i energiju te je nužna za održavanje ravnoteže crijevne mikroflore. Ako se dogodi neravnoteža, ona može uzrokovati proljev, nadutost, bolove u trbuhu, ali i naštetiti imunološkom sustavu. Kako bi održali balans svoje crijevne mikroflore, bitno je da u svoju prehranu uključite namirnice koje sadrže bakterije mliječne kiseline, a ovo su neke od njih, upozorava portal 24 sata.

 

1. Jogurt

 

Osim što je bogat probavljivim bjelančevinama, jogurt je odličan izvor minerala poput joda, cinka, kalcija, kalija i magnezija. Isto tako, poznato je kako jogurt ima tzv. "dobre bakterije" koje su korisne za čovjekovo zdravlje. Određene bakterije kao što Lactobacillus i Streptococcus prirodno proizvode mliječnu kiselinu, a upravo je jogurt namirnica u koju se dodaje kombinacija bakterija iz ovih dvaju rodova. Također, jogurt se preporučuje osobama koje teško probavljaju mlijeko jer se laktoza fermentiranjem djelomice razloži.

 

2. Kefir

 

Kefir je mliječni napitak koji se dobiva fermentacijom kulture kefira u mlijeku, a o pozitivnim učincima kefira na probavni sustav govore razna istraživanja. Jedno je takvo pokazalo kako konzumacija mliječnih bakterija prisutnih u kefiru pomaže u podnošljivosti terapije protiv infekcije Helicobacter pylori, bakterije koja se nalazi u želudcu i koja je često povezana s nastankom čira, te stoga pomaže i u efikasnosti liječenja ove infekcije. Osim što pomaže u pravilnoj probavi, kefir se preporučuje kod brojnih zdravstvenih tegoba, probavnih smetnji i metaboličkih bolesti, kao i kod detoksikacije tijela i mršavljenja zato jer uravnotežuje crijevnu floru.

 

3. Kiselo povrće

 

Kroz povijest, pa sve do danas, kiselo se povrće širom svijeta pripremalo za zimnicu; kako zbog skupljanja rezervi hrane tako i zbog benefita koje je imalo na zdravlje. Primjerice, kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Osim toga, bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time jačaju i tvoj imunološki sustav. Stoga ove zime, ali i u drugim razdobljima godine, uključi kiselo povrće u svoju prehranu.

 

4. Kiseli kruh

 

Kiseli kruh sadrži veliku količinu nutrijenata poput vitamina, selena, mangana, kalcija i slično, a dobiva se od mješavine brašna i vode koja je fermentirala. Njegovo kiselo tijesto produkt je fermentacije nastale pomoću bakterija mliječne kiseline i kvasca koji se nalaze u brašnu, a upravo su zbog djelovanja laktobakterija minerali poput željeza, cinka i magnezija dostupni u većoj mjeri. Zbog svojih svojstava i pozitivnih učinaka na zdravlje mogla bi razmisliti o izbacivanju bijelog kruha iz prehrane i uključivanja ove nutritivne bombe.

 

5. Sir

 

Osim što je visoko hranjiva namirnica i dobar izvor proteina, u siru se mogu naći važni vitamini i minerali poput kalcija, vitamina B12 i fosfora. Međutim, iako je većina sireva fermentirana, to ne mora nužno značiti da svi sadrže "dobre" bakterije. U nekim sirevima poput gaude, mozzarelle i cheddara "dobre" bakterije prežive proces starenja, no svakako ti preporučujemo da prije kupnje proučiš deklaracije i oznake.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji