umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
31.9°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 26°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 28°C Min. 24°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 30°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Neke namirnice ne biste trebali podgrijavati!
03.12.2019 | Lifestyle
HRANA

Neke namirnice ne biste trebali podgrijavati!

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini

Mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili pripremljene sinoć za danas. No, neke zaista ne bismo trebali podgrijavati.

Ovo su namirnice koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Jaja su namirnica koju u pravilu jedemo odmah pripremljenu, ali dobro je znati, ako dođete u napast podgrijati je, da to ipak ne učinite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju.

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem, ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce.

Krumpir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno otrovanje.

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva. Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem su i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom, piše Večernji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji