Meka ili tvrda: Koja je voda bolja za zdravlje?
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.4°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Meka ili tvrda: Koja je voda bolja za zdravlje?
10.06.2021 | Lifestyle
KAKVU VODU PIJEMO?

Meka ili tvrda: Koja je voda bolja za zdravlje?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Postoje li uopće zdravstvene koristi ili rizici povezani s mekom ili tvrdom vodom?

Kvaliteta vode je važna, a razlikuje se u cijeloj zemlji, čak i od grada do grada. Postoje li uopće zdravstvene koristi ili rizici povezani s mekom ili tvrdom vodom?

 

Prvo, definirajmo što vodu čini mekom ili tvrdom. Sve se svodi na razinu određenih minerala u vodi, posebno kalcija, magnezija i natrija, navodi Healthline. Tvrda voda ima višu razinu kalcija i magnezija, dok meka sadrži male količine ta dva minerala, ali ima visoku razinu natrija. 

 

Kako prepoznati je li voda meka ili tvrda?

 

Meka voda ima blagi slani okus iako je to možda teško uočljivo. USGS piše da tvrda voda iza sebe ostavlja bijeli talog na čašama i u perilici posuđa. Ako ruke operete tvrdom vodom, možda ćete imati osjećaj da je na njima ljigavi film pa ćete ih dodatno ispirati. 

 

Tvrda voda može uzrokovati i niži tlak vode jer se minerali s vremenom mogu nakupiti u cijevima i ograničiti protok vode. Također, meka voda se više pjeni, a tvrda zahtijeva više sapuna da bi stvari bile potpuno čiste. 

 

Prema Health Digestu, ne postoje zdravstveni rizici povezani s tvrdom vodom, ali ona može uzrokovati suhoću kože i kose. Također može povećati probleme ljudi koji imaju ekceme na koži. U nekim studijama pokazalo se da minerali u tvrdoj vodi pomažu u zaštiti od kardiovaskularnih bolesti, ističe International Journal of Preventative Medicine.

 

Visok sadržaj natrija u mekoj vodi može zabrinuti ljude koji imaju visok krvni tlak. Za takve slučajeve postoje sustavi za omekšavanje vode na bazi kalija. Naravno, možete se odlučiti i za kupnju flaširane vode za piće, dok ćete vodu iz slavine koristiti za čišćenje jer je za tu svrhu i poželjnija od tvrde vode, prenosi Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji