vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.7°C
Vrijeme za 24.07.2019.
24.07.2019. Danas
Max. 35°C Min. 25°C
Vrijeme za 25.07.2019.
25.07.2019. Cet
Max. 31°C Min. 24°C
Vrijeme za 26.07.2019.
26.07.2019. Pet
Max. 30°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
+0.10%
CHF
CHF
6,707687
+0.12%
GBP
GBP
8,216618
+0.36%
USD
USD
6,605647
-0.01%
EUR
EUR
7,381810
 Kreće blagdanska ludnica, a da empatija kod Hrvata ostane cijele godine?
03.12.2018 | Lifestyle
"KRUHA I IGARA!"

Kreće blagdanska ludnica, a da empatija kod Hrvata ostane cijele godine?

Autor: Orlanda Prkačin
Foto: pixabay.com/Ilustracija
Hrvati će uživati u najvišoj prosinačkoj potrošnji, a s Novom godinom mnogi "zube na policu"

Šoping groznica

Hrvati jako vole kupovati. Kreće šoping groznica. Imat ćemo rekordni kraj godine. Prema procjenama, blagdanska potrošnja u prosincu će dosegnuti 13,5 milijardi kuna, što je čini najvišom prosinačkom potrošnjom. Ako se pitate kako je to moguće, Vlada će se pohvaliti da je to zbog povećanja neoporezivog dijela za božićnice i regres, pa se zbog toga sve više poslodavaca odlučilo radnicima isplatiti dodatnu plaću, veće božićnice ili bonuse. Tako će Hrvati nakon ludila za vrijeme nedavnog Black Fridaya, imati još jedno, koje će trajati prilično duže. Šteta što u statistici najveće prosinačke potrošnje neće moći biti i svi silni umirovljenici koji su u svakodnevnoj potrazi za plastičnim bocama po kontejnerima. 

Društvo iskrivljenih vrijednosti

Dok većinu Hrvata hvata blagdansko ludilo, nažalost, velik broj njih hvata drugačije, sasvim opravdano ludilo, ali ne blagdansko. Sve dijabetičare šokirala je vijest da HZZO uvodi doplatu na inzulin. Bolesnim ljudima se uvodi doplata na lijek bez kojega ne mogu živjeti. Koga briga ako sebi ne možete priuštiti taj lijek? Nikoga. Važno je da će u prosincu biti zabilježena najviša prosinačka potrošnja. Medijima je odjeknula vijest da je splitski kardiokirurg primio mito, otkrila je javnosti tu informaciju supruga preminulog pacijenta, koji je, kako kaže, prekasno operiran. Otvorila se tema o kojoj svi imaju nešto za reći, i pacijenti koji čekaju na obične preglede nekoliko mjeseci do godinu dana, u čemu našem zdravstvu, očito, nema ništa sporno i određeni doktori koji naglašavaju kako su doktori u Hrvatskoj slabo plaćeni. Ne čini li vam se da smo postali društvo iskrivljenih vrijednosti?

Kruha i igara

Besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce su, zaista, dobra vijest. Bio taj potez populizam ili kako god ga nazivali, činjenica je kako će olakšati život mnogim roditeljima koji razmišljaju kako ih kupiti. Razmišlja se i o besplatnim udžbenicima za sve srednjoškolce. To bi bila prekrasna vijest u ovom moru loših vijesti koje nas okružuju. Neki će reći Hrvatska je, ionako, poznata kao zemlja znanja. Još kad bi sve te pametne, mlade ljude mogli zadržati, a ne da skupljaju novac za autobusnu kartu u jednom pravcu. Blagdani su, inače, vrijeme kad se u ljudima probudi empatija i razmišljanje o drugima. Kad bi to razmišljanje o drugima bilo svakodnevno, možda bi i Hrvati bili sretniji narod. Možda bi i bolesni imali pravo na besplatne lijekove, možda pacijenti ne bi toliko dugo čekali na preglede i operacije, možda ne bi u vijestima morali pričali o primanju mita, možda bi i red oko kontejnera bio manji. Možda ne bi glavna vijest bila vrtoglava cijena cipela, obleke i frizure neke medijima zanimljive djevojke, možda jednom... Ovako, što drugo reći, nego "kruha i igara". Hrvati će uživati u najvišoj prosinačkoj potrošnji, a s Novom godinom mnogi "zube na policu". No, i za dobre zube treba dobro potrošiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji