umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
31.9°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 26°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 28°C Min. 24°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Uto
Max. 30°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Da vam ne propadne: Savjeti za čuvanje hrane u frižideru
15.11.2019 | Lifestyle
KUĆANSTVO

Da vam ne propadne: Savjeti za čuvanje hrane u frižideru

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Zbog hladnoće krumpir i luk će promijeniti okus, oblik, ali i brže propadati. Neke namirnice jednostavno dulje traju ako ih ostavimo u polici

Još dok su na stabljici, rajčice više vole toplinu nego hladnoću i zato ih nikako nije dobro čuvati u hladnjaku. Ondje će poprimiti brašnast okus, pa ih stoga radije držite na pultu. U hladnjaku ih čuvajte samo ako ćete ih kuhati, a ne jesti svježe. Ni krumpiru ne bi trebalo biti mjesto u hladnjaku jer će mu, baš kao i rajčici, preniske temperature pokvariti okus.

 

Skladištite ga u smočnici, i to ne u plastičnoj vrećici nego u papirnatoj jer plastika “skuplja” vlagu te ubrzava truljenje. Luk isto tako ostavite u smočnici, odnosno na bilo kojem suhom i tamnome mjestu, savjetuje 24 sata.

 

Zbog nedovoljne cirkulacije zraka i vlage u hladnjaku će brže istrunuti. No pazite da ga ne čuvate u blizini krumpira jer on prirodno ispušta plinove koji će također ubrzati propadanje luka. Citrusno voće isto tako bolje je držati na sobnoj temperaturi. Čuvate li limune, limetu ili naranče u hladnjaku kora će im postati gruba, tvrda, a i postat će manje sočni i ukusni.

 

Češnjak se ne hladi nego zrači

 

Češnjak će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnome mjestu kako se ne bi navlažio. 

 

Kruh može samo u zamrzivač

 

Kruh će se u hladnjaku brže osušiti i poprimiti ustajali okus. Želite li ga čuvati dulje od dva dana, bolje ga je staviti u zamrzivač pa podgrijati u mikrovalnoj. 

 

Kečap stoji i na policama

 

Kupljeni pekmez, kečap i ukiseljeno povrće ne morate držati u hladnjaku jer sadrže dovoljno konzervansa koji će ih sačuvati od propadanja. Češnjak će izdržati tri mjeseca na policama. Važno je samo da je na prozračnom i mračnom mjestu kako se ne bi navlažio.

 

Lak postaje pregust 

 

Čuvate li lak za nokte u hladnjaku, previše će se zgusnuti zbog niske temperature. Radije ga držite na sobnoj, ali što dalje od sunčeva svjetla.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji