slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.7°C
Vrijeme za 23.09.2020.
23.09.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 24.09.2020.
24.09.2020. Cet
Max. 23°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Pet
Max. 22°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Verbalno zlostavljanje u vezi: Šest znakova kojih se trebate čuvati
11.08.2020 | Lifestyle
LJUBAVNI ODNOSI

Verbalno zlostavljanje u vezi: Šest znakova kojih se trebate čuvati

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/ Pixabay
Svatko ima svoje razloge zašto ostaje u nekoj vezi, no treba znati razliku između uobičajene prepirke ili svađe i verbalnog zlostavljanja

Tip komunikacije, koji se može okarakterizirati kao verbalno zlostavljanje, iscrpljuje partnera kojem je upućeno, djeluje tako da se osoba povlači u sebe i preispituje svoje postupke, osjeća se poniženo, izolirano i slomljeno.

Premda se kaže da je ljubav slijepa, ponekad su ljudi ti koji su slijepi na dinamiku u vezi. Racionaliziramo, pronalazimo izgovore, i često prihvaćamo ponašanje koje je, zapravo, nasilničko.

Prepoznajte znakove takvog ponašanja jer i riječi znače i mogu povrijediti. Ovo je šest uobičajenih primjera kojih se morate paziti.

Kritiziranje

Kad prigovaranje postane konstantno, grubo, ponižavajuće i zbog njega se osjećate loše, pripazite. Cilj osobe koja se tako ponaša, uglavnom je poniženje umjesto podrške. Samopouzdanje će vam pasti zbog niza osuda i upiranja prstom. U takvim "svađama" nema ništa konstruktivno, one samo mogu povrijediti.

Optuživanje

Ako se nađete u situaciji da zauzimate obrambeni stav zbog stvari nad kojima nemate kontrolu i osjećate krivnju zbog vlastitih odabira, nešto nije u redu. Kad partner izokreće ono što kažete i onda to koristi da bi vas okrivio, to je verbalno zlostavljanje.

Psovanje

Kad netko koristi psovke kako bi vas degradirao, umanjio važnost onoga što ste rekli, neprimjereno zadirkivao ili napadao vaš karakter, bježite. Ovakvo je ponašanje često maskirano u humor, ali nasilnik tako samo zadržava svoju poziciju moći. A ako dovedete to u pitanje ili se suprotstavite, vaše će riječi odbaciti uz izgovor da nemate razumijevanja ili da ste preosjetljivi.

Posramljivanje

Kad vas netko tjera da se osjećate podređeno u odnosu na ono što radite ili ono što jeste, to je znak da nepto nije u redu. Takav pristup je gori od kritike, a najčešće uključuje ismijavanje i sarkazam. To vodi do osjećaja poniženja, a često se događa u javnosti.

Vikanje

Kad netko podigne glas da bi vas zastrašio, to se može okarakterizirati kao toksični odnos i nasilničko ponašanje. Vikanje je uobičajena taktika nasilnika radi kontrole i manipulacije. A kad je vikanje vezano uz fizičko postavljanje, to često predstavlja prijetnju i kaznu, neovisno o izgovorenim riječima. Prijetnja nije daleko od vikanja pa se i to treba shvatiti ozbiljno.

Uskraćivanje reakcije

Pripazite se ako vam partner ne odgovara na pitanja ili ne reagira, tjerajući vas tako da molite za pažnju i osnovne informacije. Šutnju će često koristiti i kako bi vas zadržali u podređenom položaju.

Verbalno zlostavljanje je igra moći kojom partner pokušava steći kontrolu nad drugim partnerom. No, poanta je - ako se osjećate loše, onda je loše. Potražite profesionalnu pomoć, podršku prijatelja ili obitelji i najvažnije - vjerujte sebi, prenosi YourTango.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji