Četiri vrste hrane koje sadrže više šećera nego što mislite
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.6°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
Četiri vrste hrane koje sadrže više šećera nego što mislite
24.09.2021 | Lifestyle
NE TREBA PRETJERIVATI

Četiri vrste hrane koje sadrže više šećera nego što mislite

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ako nastojite jesti zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbjegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj prehrani

Šećer je najomraženiji kad je u pitanju zdrava prehrana, a nažalost često ga unosimo u većim količinama nego što stručnjaci preporučuju. Takva praksa može ugroziti naše zdravlje i utjecati negativno na naš metabolizam. Zato je važno znati koje namirnice kriju veće količine šećera.

 

Ako nastojite jesti zdravo i uravnoteženo, izuzetno je važno da izbjegavate prisutnost ovih proizvoda u svakodnevnoj prehrani, a osobito u prehrani male djece. Njima u ovoj fazi života postavljate temelje za prehrambene navike u budućnosti.

 

Tekući jogurt

 

Jogurt je jedna od najkvalitetnijih namirnica. Sadrži proteine od visoke vrijednosti i nosi veliku količinu važnih minerala, kao što je kalcij. Izvor je probiotika, živih bakterija koje štite naša crijeva.

 

Međutim, najbolji jogurt najčešće nije onaj koji se prodaje u supermarketima, već prirodni u koji nije dodan šećer. Većina jogurta koji su nama dostupni ima dodane šećere, osobito tekući jogurt.

 

Voda s okusom

 

Voda je najbolje piće i nezaobilazna je svima koji paze što unose u svoje tijelo. Ali važno je naglasiti da to vrijedi za mineralnu vodu, a ne varijante s okusima. Takve su pune dodanog šećera ili umjetnih zaslađivača.

 

Rezani kruh

 

Općenito, kruh je namirnica bogata ugljikohidratima, a često napravljena od rafiniranog brašna. Ovo ga čini proizvodom s visokim glikemijskim indeksom. Često proizvođači dodaju još šećera da poboljšaju okus i teksturu, osobito kod rezanog kruha. Kad birate kruh, najbolje da odaberete cijelu štrucu nepravilnijeg izgleda i napravljenu od brašna cjelovitih žitarica. 

 

Umak od rajčice u tetrapaku

 

Rajčica je namirnica puna antioksidansa, a od ostalih elemenata ističe se likopen. Antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji se akumuliraju u tkivima, sprječavajući razvoj brojnih kroničnih bolesti.

 

Međutim, pakirani umaci rajčice mogu imati previše dodanih šećera, koji neutraliziraju kiselost i poboljšavaju okus. Naravno, rezultat je namirnica nepoželjna u svakodnevnoj prehrani, prenosi Index.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji