Evo kada biste trebali popiti prvi, a kada zadnji gutljaj kave u danu
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Evo kada biste trebali popiti prvi, a kada zadnji gutljaj kave u danu
24.02.2021 | Lifestyle
NE TREBA PRETJERIVATI

Evo kada biste trebali popiti prvi, a kada zadnji gutljaj kave u danu

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Mnogima od nas dan ne može početi bez kave, a kad je dobro popiti zadnju šalicu kave u danu?

Prema pisanju magazina Science Direct, više od 85 posto osoba kofein unose svakodnevno, a većina kavu pije u omiljenim kafićima. Kava se uvijek povezuje s jutrom kada se moramo brzo razbuditi kako bismo uspjeli obaviti sve što nas čeka. Možda vas iznenadi činjenica da vaša prva jutarnja kava i nije „sjela“ u najbolje vrijeme. Prema stručnjacima, kavu bi se trebalo piti kada smo već par sati budni, ističe nutricionistica Laura Cipullo, te dodaje kako vam jutarnja kava može dodati malo nervoze u život.

 

“Definitivno biste trebali odustati od ispijanja kave odmah nakon buđenja“, kaže.

 

Pa kada bismo onda trebali popiti prvu, a kada posljednju kavu u danu?

 

Kada se postavi to važno pitanje, na koje svi želimo odgovor, vjerojatno se radi i o tome kako pojedina osoba reagira na kofein. Dan Readon, nutricinost, koje je život posvetio proučavanju utjecaja kofeina na različite osobe kaže kako sve ovisi o tome kojom brzinom vaš organizam procesuira kofein. No stranica Kids Health definira kofein kao stimulans i smatra ga drogom jer će stimulirati središnji živčani sustav. Konzumacija kofeina, posebno napitaka poput čaja, energetskih napitaka, potiče rad mozga i tako vam sigurno olakšava da započnete dan ili se razbudite ako ste umorni. No, previše kofeina, koji može biti i dobar, sigurno nije dobra stvar i može se razviti u ovisnost.

 

The Sleep Foundation je potvrdio kako postoje dobrobiti kave, ali pretjerano korištenje može voditi do velikih problema sa snom, a do danas svi znamo koliko manjak sna može negativno utjecati na zdravlje organizma te povećati rizik za razvojem nekih drugih bolesti. Savjet je da svakako pratite kako vam tijelo reagira na kofein i tome se prilagodite.

 

Prema pisanju Huffington Posta, ovaj popularni stimulans ima velik broj nutrijenata i antioksidanta, a istraživanja su pokazala kako žene koje uživaju u kavi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda. Ljubitelji kave imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.

 

Na sveučilištu u Texasu je provedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kave i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šalice kave na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema. Da kava ima pozitivan učinak na zdravlje srca vjerojatno znate, ali jedna šalica ovog toplog napitka može imati utjecaja i na smanjenje razvoj bolesti poput dijabetesa, tvrdi se u studiji koja je analizirala njih 28 za potrebe magazina Diabetes Care.

 

Ako vam je potpuno strana pomisao da ne pijete kavu, stručnjaci navode kako bi bilo pametno da prvu šalicu popijete par sati nakon buđenja. Ne bi se trebala piti ni par sati prije odlaska u krevet jer će kava djelovati kao stimulans te vas moguće ostaviti budnima, prenosi Ordinacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji