pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
23.0°C
Vrijeme za 24.08.2019.
24.08.2019. Danas
Max. 31°C Min. 26°C
Vrijeme za 25.08.2019.
25.08.2019. Ned
Max. 31°C Min. 25°C
Vrijeme za 26.08.2019.
26.08.2019. Pon
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.10%
CHF
CHF
6,771138
+1.00%
GBP
GBP
8,158709
+0.34%
USD
USD
6,682350
+0.15%
EUR
EUR
7,389343
Pet stvari po kojima ćete otkriti da vas zovu prevaranti
10.08.2019 | Lifestyle
NEMOJTE BITI ŽRTVA

Pet stvari po kojima ćete otkriti da vas zovu prevaranti

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ovi savjeti mogli bi vam pomoći da prepoznate prevarante s dobro isprobanim metodama

Premda moderni prevaranti imaju hrpu različitih načina kako izvući novac iz novčanika žrtve, ovi savjeti mogli bi vam pomoći da prepoznate one koji, čini se, koriste dobro isprobane metode.

1. Nikad ih niste zvali

Ako imate sumnji oko telefonskog poziva, razmislite je li vas druga osoba ikada zvala i obrnuto. Ako niste bili u kontaktu, malo pripazite. Većina zlonamjernih telefonskih poziva uključuju prevaranta koji se predstavlja kao netko drugi te koji se nada da nećete provjeravati tko je on i je li on pravi zastupnik firme koju predstavlja, piše Tportal.

Također budite vrlo sumnjiučavi oko nepoznatih brojeva - pogotovo onih koji stižu u čudno doba dana ili onih iz inozemstva. Ako ne prepoznate pozivatelja, najbolje je ne javiti se. Ako vas netko baš treba, ostavit će vam poruku.

Ovo ne znači da je svaki poziv koji vi uputite siguran. Za početak vodite računa da ste upisali točni broj i da se ne radi o broju prepisanom s imitatorske web-stranice.

2. Pozivatelj spominje krajnje scenarije

Prevaranti svoje žrtve nastoje prevariti i ponukati ih da spuste gard. Za to služe ekstremne vijesti poput opasnog kompjuterskog virusa koji želi ukrasti vaše bankovne informacije. Ili glume vašeg poznanika koji je završio u zatvoru i treba mu novac za jamčevinu. Ponekad će čak lagati da su oteli vama blisku osobu.

Odakle im imena vaše rodbine? Iznenadili biste se koliko puno informacija možete dobiti jednostavnim posjećivanjem Facebooka. Ako sve ove priče uzmete sa zrnom soli, vidjet ćete koliko su besmisleni - sve informacije koje bacaju prema vama možete lako provjeriti brzim skeniranjem računala ili telefonskim pozivom prema osobi koju su 'oteli'.

Zašto to rade? Zato jer žele da im platite i da im platite jako brzo.

3. Ekstremne mjere za brzu zaradu

Prevaranti tjeraju žrtve da prestanu razmišljati kritično nego da slušaju njihove naredbe. Tražit će, primjerice, vaš broj kreditne kartice. Ako ih pitate što točno plaćate obično neće imati direktni odgovor - ako krenu zaobilaziti izravno objašnjenje, sigurno su prevaranti. Prave kompanije znaju što vam prodaju i vrlo su izravne oko stvari koje dobivate.

Ako tražite neko načelno pravilo, vodite računa da nikad ne kupujete ništa osim ako ste vi uputili poziv. Poklopite im slušalicu i blokirajte njihov broj.

4. Obratite pažnju kada vas zovu 'tehno stručnjaci

Još jedna vrlo česta vrsta prevare je poziv osobe koja tvrdi da dolazi iz neke sigurnosne firme te želi pristup vašem računalu kako bi vam pokazala 'opasni virus'.

Obično će otvoriti Windows Event Viewer i reći da tamo imate grešku ili upozorenje. Stvar je u tome da se ovaj alat koristi za analizi teških grešaka na računalu i obični sam po sebi ima hrpu ikona i obavijesti vezanih uz procese koji ponekad rade, a ponekad ne rade - njih Windows regulira bez vašeg znanja i na njih u pravilu ne morate brinuti osim ako vam se računalo na ruši ili ako vam nešto zbilja ne radi.

Drugim riječima, osoba na drugoj strani poziva vas pokušava ponukati da instalirate neki softver ili im 'platite da isprave greške'. Ne slušajte ih i poklopite im slušalicu.

5. Prijete vam

Neki prevaranti nastoje uplašiti svoje žrtve kako bi od njih izvukli novac. Ako vam se 'predstavnik banke' ili 'sigurnosni stručnjak' odluče prijetiti, velike su šanse da imate posla s prevarantom.

Ako vam se prijete policijom ili fizičkim nasiljem, ne vjerujte im. Iskrene i poštene kompanije nikad ne bi dozvolile da netko takav radi za njih, čak i ako se bave sakupljanjem dugova. Prevaranti vas žele uplašiti kako biste im bezuvjetno dali ono što žele - vaš novac.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji