Jedenje u kasnim noćnim satima šteti zdravlju
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Jedenje u kasnim noćnim satima šteti zdravlju
08.12.2021 | Lifestyle
NOVO ISTRAŽIVANJE

Jedenje u kasnim noćnim satima šteti zdravlju

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Prethodne studije povezivale su rad u noćnoj smjeni s povećanim rizikom od raka, srčane aritmije, pa čak i pobačaja

Jedenje noću, neusklađeno s prirodnim cirkadijalnim ritmovima vašeg tijela, moglo bi vas izložiti riziku od dijabetesa, tvrde istraživači iz Brigham and Women's Hospitala u Bostonu. To samo po sebi nije neka novost.

 

Naime, studije su već pokazale da noćno jedenje može uzrokovati odabir lošije hrane i debljanje, što dovodi do većeg rizika od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

 

No, spomenuta nova studija posebno je promatrala kako jedenje tijekom noći utječe na razinu šećera u krvi u odnosu na jedenje tijekom dana.

 

Tijek istraživanja

 

U studiji su istraživači stavili 19 zdravih mladih ljudi u okruženje namijenjeno oponašanju rada u noćnoj smjeni. Dok su svi sudionici studije "radili" preko noći, samo oni koji su jeli tijekom noćne smjene imali su povećanu netoleranciju na glukozu u krvi i smanjenu funkciju beta-stanica gušterače - što su potencijalni preduvjeti za dijabetes tipa 2.

 

Sudionici koji su ostali na dnevnom rasporedu prehrane nisu doživjeli nijednu od ovih negativnih promjena unatoč tome što su bili budni cijelu noć, izvijestili su istraživači, prenosi Index.

 

Prethodne studije povezivale su rad u noćnoj smjeni s povećanim rizikom od raka, srčane aritmije, pa čak i pobačaja.

 

Poremećaj cirkadijalnog ritma

 

"Ovi rezultati pokazuju da je vrijeme obroka prvenstveno odgovorno za prijavljene učinke na toleranciju glukoze i funkciju beta-stanica, vjerojatno zbog neusklađenosti središnjeg i perifernog 'sata' u cijelom tijelu", objasnio je u priopćenju za javnost dr. sc. Frank A.J.L. Scheer, korespondent i neuroznanstvenik u Brigham and Women's Hospitalu.

 

"Dok je središnji cirkadijalni 'sat' još uvijek bio po bostonskom vremenu, endogeni cirkadijalni ritmovi glukoze sugeriraju da su se neki periferni 'satovi', poput onih u jetri, dramatično pomaknuli u vremensku zonu u Aziji", objasnio je Scheer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji