pretežno vedro, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.8°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 24°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Opasno po zdravlje: 10 namirnica koje ne smiješ nikada držati u hladnjaku
05.10.2019 | Lifestyle
OPREZNO!

Opasno po zdravlje: 10 namirnica koje ne smiješ nikada držati u hladnjaku

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Oprezno s ovim namirnicama!

Nakon kupovine brzo staviš sve namirnice u hladnjak kako bi ostale svježe koliko je god to moguće? Jesi li znala da postoje stvari koje ne vole hladnoću te se zapravo brže pokvare u hladnjaku? Otkrit ćemo ti o kojim je namirnicama riječ. 

 

Pekarski proizvodi  

 

Svejedno jesu li u plastičnoj vrećici ili ne: pecivo i kruh ne spadaju u hladnjak. Zbog vlage će brzo dobiti gljivice, prenosiMiss7.

 

Krumpir  

 

Većina nas zna da krumpir voli hladno i tamno. Međutim, hladnjak nije mjesto za njega – tamo nije dovoljno suho i prozračno. Posljedica: krumpir (i batat!) brže će gnjiliti u hladnjaku. Inače, omiljeni partner krumpira za spremanje su jabuke – ako ih zajedno pospremiš, sporije će gnjiliti. 

 

Rajčice   

 

Rajčice ne vole hladnoću i tamu. Ako ih staviš u hladnjak – postat će brašnaste, izgubit će aromu i brže će gnjiliti. 

 

Konzerve  

 

Otvorene konzerve nikada ne smiješ staviti u hladnjak. To može biti jako opasno (sadržaj konzervi reagira u dodiru s kisikom s kemijskim elementima iz konzerve koji su otrovni za organizam).  

 

Tropsko voće  

 

Dakle, egzotično voće poput banana, ananasa, manga ili papaje nemoj stavljati u hladnjak. Ne vole hladnoću, brzo će dobiti po sebi smeđe mrlje te će izgubiti aromu. To vrijedi i za citrusne plodove. 

 

Kava  

 

Nije nam poznato otkuda dolazi zabluda da će kava duže trajati u hladnjaku. Međutim, činjenica je sljedeća: to je pogrešno! Osim što će kava u hladnjaku izgubiti aromu, preuzet će aromu drugih namirnica – sira, salame i sl.  

 

Češnjak i luk  

 

Baka nije bez razloga stavljala pletenicu češnjaka negdje u kuhinju. Name, u hladnjaku im je prehladno i previše vlažno pa brzo izgube hrskavu i sočnu konzistenciju te se brže kvare. Još jedna ideja: stavi češnjak u stare najlonke i duže će trajati. 

 

Koštunjićavo voće  

 

Slično kao i kod rajčica, koštunjićavo voće u hladnjaku gubi aromu i postaje brašnasto. Trešnje, šljive ili nektarine radije drži u posudi na kuhinjskoj radnoj plohi.  

 

Krastavci  

 

Svo voće i povrće koje sadrži puno vode ne treba u pravilu stavljati u hladnjak. Tamo će brže truliti. 

 

Začini  

 

Ako netko pospremi svoje začine u hladnjak, brzo će ih pospremiti u kantu za smeće. Naime, curry, kurkuma i drugi začini brzo izgube aromu u hladnjaku te više nisu dobri za kuhanje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji