Pet znakova koji pokazuju da imate plijesan u kući
umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
2.5°C
Vrijeme za 21.01.2022.
21.01.2022. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2022.
22.01.2022. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Ned
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Pet znakova koji pokazuju da imate plijesan u kući
14.01.2022 | Lifestyle
OPREZNO!

Pet znakova koji pokazuju da imate plijesan u kući

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Svaka plijesan koja proizvodi mikotoksine može biti prilično otrovna

Jedna od alarmantnijih sorti je Stachybotrys chartarum - gusta, crna plijesan koja se obično nalazi tamo gdje je prisutna vlaga. Ona može izazvati brojne zdravstvene probleme, poput trajnih glavobolja, proljeva, poteškoća s disanjem i još mnogo toga.

 

No, i druge vrste plijesni mogu izazvati probleme. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC9 navodi da “sve vrste plijesni treba tretirati na isti način s obzirom na potencijalne zdravstvene rizike i uklanjanje.”

 

Ovo je pet znakova koji ukazuju na to da imate plijesan u kući.

 

Suze vam oči

 

Alerglog i imunolog Purvi Parikh objašnjava da ljudi mogu imati alergijske reakcije na plijesan, a simptomi peckanje, svrbež i suzenje očiju, kašalj i začepljenost nosa.

 

Ako primijetite ove simptome i sumnjate na plijesan, preporučuje se da dva tjedna pratite svoje reakcije kako biste ustanovili pojavljuju li se ti simptomi samo u određenim sobama ili samo kada ste kod svoje kuće. Također, preporučuje se i da posjetite alergologa kako biste potvrdili alergiju na plijesan.

 

Koža vas peče

 

Ako ste alergični na mikotoksine, osjetit ćete trnce, svrbež ili peckanje na koži kada dođete u kontakt s plijesni. Vaše tijelo reagira tako da oslobađa histamine, a kao rezultat može se javiti suha koža te se može javiti svrbež ili vam se kože moža ljuštiti. Također, može se pojaviti i osip.

 

Astma

 

Spore plijesni mogu pronaći put do pluća i izazvati jače simptome astme. Ako vam se čini da imate sve većih problema s astmom, moguće je da u kući imate plijesan koju dosad niste primijetili. Nadalje, plijesan može uzrokovati rijetko, ali prilično ozbiljno stanje koje se naziva alergijska bronhopulmonalna aspergiloza. Riječ je o ozbiljnijoj alergijskoj i upalnoj reakciji koja dovodi do jakog kihanja, kašljanja i kratkoće daha.

 

Mjehurići na zidovima

 

Ako ste primijetili mjehuriće na zidovima, a posebno u kupaonici ili u blizini prozora, moguće je da imate problema s plijesni. Naime, jedan od glavnih uzroka poajve takvih mjehurića je vlaga, a gdje ima vlage, vjerojatno ima i plijesni.

 

Kašljate, ali niste prehlađeni

 

Spore mikotoksina mogu doći do pluća i uzrokovati kronični, dugotrajni kašalj, piše RD. Ako vas muči takav kašalj, trebali biste se javiti alergologu. Ako dobijete pozitivan test na plijesan, sljedeći korak je angažiranje stručnjakakoji će iskorijeniti plijesan i riješiti problem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji