Stavljanje bebe na spavanje u ovom položaju može biti iznimno opasno
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 08.05.2021.
08.05.2021. Danas
Max. 27°C Min. 18°C
Vrijeme za 09.05.2021.
09.05.2021. Ned
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 10.05.2021.
10.05.2021. Pon
Max. 23°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,866427
GBP
GBP
8,675630
USD
USD
6,233005
EUR
EUR
7,526977
Stavljanje bebe na spavanje u ovom položaju može biti iznimno opasno
04.05.2021 | Lifestyle
OPREZNO!

Stavljanje bebe na spavanje u ovom položaju može biti iznimno opasno

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Iako vam se može učiniti da je bebi tako najudobnije spavati, nemojte napraviti tu pogrešku

Dok uspavljujete dijete, čak i ako ste iznimno oprezni te ga stavljate isključivo na leđa, pazeći da mu bude dovoljno udobno da može mirno spavati, vjerojatno razmišljate o potencijalnim opasnostima. Jednom kada vaše dijete savlada prevrtanje na bok, često ćete ga pronaći kako leži na trbuhu te biste se mogli zapitati je li to pravilan (i siguran) položaj za spavanje. Iako vam se može učiniti da je bebi tako najudobnije spavati, nemojte napraviti tu pogrešku.

 

Zašto je spavanje na trbuhu opasno za dojenčad?

 

Spavanje na leđima je najsigurnije - ovo je osnovno pravilo. Nekoliko studija je provedeno kako bi se razumjelo koji je najbolji položaj ležanja za bebe te je otkriveno da spavanje na trbuhu zapravo povećava rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Iako je broj takvih nesreća relativno nizak, trebate biti oprezni oko toga i okrenuti bebu na leđa kad god je vidite kako leži na trbuhu.

 

I prema preporuci Američke akademije za pedijatriju, poželjno je forsirati bebu da spava na leđima, osobito tijekom prve godine. Između ostalog, ležanje na leđima pomaže poboljšati protok zraka u tijelu. Iako mnogi roditelji strahuju da bi ovaj položaj mogao povećati rizik od gušenja, prema stručnjacima, ne bi trebali biti zabrinuti zbog toga što anatomija dišnih putova dojenčadi i refleks začepljenja to sprečavaju. 

 

Kada beba smije početi spavati na trbuhu?

 

Prema nekim stručnjacima, bebu morate nastaviti stavljati da spava na leđima sve do prvog rođendana. U slučaju da se u snu okrene na trbuh, morate je vratiti na leđa. Nakon što napune jednu godinu, bebe mogu samostalno sjediti, bez oslonca, što znači da im je ojačan sustav glave i trupa i lako ih mogu kontrolirati. Dakle, čak i kada bi se počele gušiti tijekom sna, lako bi se mogle vratiti u udoban položaj, piše Times Of India.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji