Zmije se približavaju kućama: Kako prepoznati poskoka, žutokruga i riđovku?
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.6°C
Vrijeme za 03.08.2021.
03.08.2021. Danas
Max. 28°C Min. 25°C
Vrijeme za 04.08.2021.
04.08.2021. Sri
Max. 29°C Min. 23°C
Vrijeme za 05.08.2021.
05.08.2021. Cet
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,968018
GBP
GBP
8,774028
USD
USD
6,304258
EUR
EUR
7,498284
Zmije se približavaju kućama: Kako prepoznati poskoka, žutokruga i riđovku?
15.07.2021 | Lifestyle
OPREZNO!

Zmije se približavaju kućama: Kako prepoznati poskoka, žutokruga i riđovku?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Pozitivno je što u Hrvatskoj postoje samo tri vrste otrovnica

Posljednjih dana često slušamo o zmijama koje su se počele približavati kućama, no Darko Karamazan, predsjednik Udruge zmijolovaca u HTV-ovoj emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kazao je kako to nije ništa neobično.

 

“Bile su one i prije uz kuće i dolazile, ali sad je vrijeme topline i suša, potrebe za vodom, i sve više je više glodavaca uz kuće pa dolaze tražiti hranu, vodu i stanište – pokušavaju preživjeti s nama”, poručio je Karamazan.

 

Vlado Lađarević, dopredsjednik udruge naglasio je kako u zadarskom kraju ima puno poskoka, koji ljudima stvaraju velike probleme dolazeći blizu njihovih kuća. Kad dođe do neželjenog susreta sa zmijom, napominje da nema potrebe ići prema njoj, napadati ju, dirati ili uznemiravati.

 

“Zmije su posebno zaštićene životinje. U slučaju susreta, trebamo se uzmaknuti. Ako se nalazi u neposrednom području gdje nas ugrožava, trebamo nazvati 112 centar i oni će znati koga pozvati da tu zmiju premjesti. U prirodi, nikako ne dirati zmiju nego ju zaobići”, napominje Lađarević.

 

Udruga zmijolovaca redovito je u kontaktu s ljudima koji zovu u pomoć kad se susretnu sa zmijom. Karamazan kaže kako je njihova dužnost vratiti zmiju u prirodno stanište.

 

“Imamo neka pravila koja nam daje Ministarstvo za zaštitu životinja, koja moramo poštivati. Radimo to već dosta vremena”, rekao je.

 

Pozitivno je što u Hrvatskoj postoje samo tri vrste otrovnica – poskoka, žutokruga, i riđovku. “Riđovku je najlakše raspoznati po cik-cak šari na zadebljanom dijelu tijela i naglo “ušpičenom” repu. Imaju i glavu nešto širu od tijela, kako bi mogle progutati veći plijen. Poskoka najlakše raspoznajemo po “roščiću” na glavi, a i sve otrovnice imaju okomite zjenice oka, za razliku od svih drugih zmija. Treba ih se dobro kloniti i izbjegavati u širokom luku”, dodao je Lađarević.

 

Istaknuo je kako nas sve zmiju grizu ako su ugrožene, no ugriz otrovnice možemo raspoznati po dvije rupe – zubi su šuplji te tako ubrizgava otrov u tkivo koje zagrize.

 

“Kod neotrovne zmije taj ugriz izgleda drugačije – narebren, i ona vas je više ogrebala i prokrvarila. Međutim, i u tom slučaju je potrebno zatražiti liječničku pomoć jer i one imaju veliku količinu bakterija u ustima, što može izazvati crvenilo, otok, a ponekad i trovanje”, kazao je.

 

Važno je napomenuti da su za uznemiravanje i ubijanje zmija kazne dosta rigorozne. “Za fizičku osobu je sedam do osam tisuća kuna ako ubije bilo koju zaštićenu zmiju. Za pravne osobe je kazna od 20 do 70 tisuća kuna. Dosta je to zaštićeno – i treba biti. Imamo to bogatstvo prirode koje treba zaštititi”, zaključio je Karamazan za HRT.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji