Jesu li društvene mreže loše za mentalno zdravlje?
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,971200
GBP
GBP
0,854400
USD
USD
1,063700
Jesu li društvene mreže loše za mentalno zdravlje?
14.05.2023 | Lifestyle
Ovisnost novog doba

Jesu li društvene mreže loše za mentalno zdravlje?

Autor: Tina Tomičić
Foto: Pixabay
Društvene mreže mogu se negativno odraziti na produktivnost, a posljedično i na mentalno zdravlje.

Odrastati u moderno doba nije lako. Mladi su bombardirani informacijama sa svih strana, a imperativ savršenstva uzeo je maha. 

Jesu li emotikoni zamijenili osjećaje? Jesu li lajkovi zamijenili zagrljaje? Putujemo li zbog vlastitog iskustva ili samo zbog objava na društvenim mrežama i konstantnog dokazivanja drugima?

 

Povećanje osjećaja usamljenosti 

 

Pretjerano korištenje društvenih mreža dovodi do smanjene kvalitete sna, šteti produktivnosti, a istraživanja su dokazala povezanost društvenih mreža s nastankom anksioznosti i depresije. Istraživanje provedeno u Hrvatskoj serviralo je zastrašujuće podatke - svaki treći učenik i student u Hrvatskoj osjećao je stres, usamljenost ili nižu razinu samopouzdanja uslijed konzumiranja sadržaja na društvenim mrežama. 

 

Dalje, anketa provedena među djecom i mladima rezultirala je sljedećim podacima: svaka druga mlada osoba na društvenim mrežama provodi najmanje 3 sata dnevno. 

 

technology-3353701_1920.jpg

 

Beskonačno "skrolanje" stvara ugodu, a društvene mreže su osmišljene kako bi (za)držale korisnikovu pažnju: nude "lako probavljiv" sadržaj i često automatski predlažu sličan, smanjujući tako mogućnost prekida. 

 

Simptom fantomske vibracije 

 

Osobe ovisne o društvenim mrežama osjete vibraciju mobitela čak i kada je nema te opsesivno i često provjeravaju društvene mreže. Ovaj sindrom jedan je od glavnih uzroka pojave anksioznosti kod korisnika.

 

 

Nije sve izgubljeno 

 

Pojava društvenih mreža nije više samo globalni trend, nego je postao način života. Društvo ne smije zažmiriti na negativne posljedice korištenja društvenih mreža, ali može povećati odgovornost pri korištenju te kontrolirati vrijeme provedeno u virtualnom svijetu. 

 

Kako si pomoći?

 

Prije svega treba odgovoriti na pitanje u koju svrhu posežete za društvenim mrežama? Je li u pitanju razonoda, posao, dosada? Kada shvatite "zašto", lakše će te pronaći odgovor na "kako".

Navika korištenja društvenim mreža lako se mijenja ako se odredi vrijeme boravka na njima. Offline dan ili čak vikend dobra je metoda za odmor od ekrana. 

Pronaći hobi koji isključuje boravak na društvenim mrežama još je jedna korisna metoda. Plesanje, crtanje, planinarenje ili samo boravak u društvu prijatelja bez posezanja za mobitelom samo su neke od brojnih mogućnosti koje će te vidjeti jednom kad odlučite na drugačiji način provesti slobodno vrijeme. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji