olujni vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.1°C
Vrijeme za 13.12.2019.
13.12.2019. Danas
Max. 12°C Min. 12°C
Vrijeme za 14.12.2019.
14.12.2019. Sub
Max. 13°C Min. 5°C
Vrijeme za 15.12.2019.
15.12.2019. Ned
Max. 12°C Min. 4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
+0.00%
CHF
CHF
6,803862
+0.00%
GBP
GBP
8,818716
+0.00%
USD
USD
6,681590
+0.00%
EUR
EUR
7,435941
Velike zablude o higijeni
11.08.2019 | Lifestyle
OVO NISTE ZNALI

Velike zablude o higijeni

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Čini se da mnogo toga radimo pogrešno

Čistoća je pola zdravlja" kaže izreka, no čini se kako je to mnogo teže postići nego što smo dosad mislili. Zapravo, čini se da mnogo toga radimo pogrešno.

Ne antibakterijskom sapunu

Antibakterijski sapuni sadrže kemikaliju zvanu triklosan. Dokazano je testovima na životinjama da ta iznimno opasna kemikalija mijenja razinu hormona u tijelu. Kemikalija se nalazi u 75 posto antibakterijskih sapuna i nekim pastama za zube. U svakom slučaju, antibakterijski nije ništa bolji od običnih sapuna, piše Huffington Post, a prenosi Večernji list

Pranje rublja povećava mogućnost da se ono "zaprlja" bakterijom E. Coli ili izmetom

Profesor mikrobiologije iz Arizone, dr. Charles Gerba, istraživanjem je zaključio kako gomila donjeg rublja u perilici može prenijeti oko 100 milijuna bakterija E. Coli i raspršiti je po vodi. – Oko desetina grama izmeta nalazi se na prosječnim boksericama i gaćicama, rekao je Gerba. Kako bi se problem što efikasnije riješio, preporučuje se prati donje rublje na što višoj temperaturi te odmah potom staviti u sušilicu, budući da se bakterija razmnožava na vlažnim područjima. Ipak, problem nije do kraja rješiv.

Najprljavije mjesto u vašoj kući mjesto je od kojeg ne možete pobjeći

Iako ste mislili da je kupaonica najprljavije mjesto u vašem domu, to je netočno. Najkritičnija je kuhinja, gdje veliki broj bakterija obitava već u odvodu sudopera. Stručnjaci s Harvarda tvrde kako je umivaonik prljaviji od WC školjke.

Pazite kako puštate vodu jer kad potegnete, ne znači da će isprati sve

Urbana legenda dokazana je kao istina. Jamie Hyneman i Adam Savage dokazali su kako puštanje vode dok je školjka otvorena djeluje tako da bakterije s fekalija odlaze u zrak. Ako je vaša četkica za zube negdje u blizini, vjerojatno je prekrivena bakterijama s fekalija, stoga je stavite na sigurno mjesto.

Sušite ruke?

Prebacite se na papir Doktor Rodney Lee Thompson, epidemiolog u klinici Mayo, zaključio je nakon brojnih studija da su papirnati ručnici bolji od sušilica za ruke. Osim toga, štede energiju. Papirnati ručnici najčistiji su jer šire najmanje bakterija.

Aparatić za zube može biti najprljavije mjesto na svijetu

Istraživači sa stomatološkog instituta UCL zaključili su kako 67 posto testiranih aparatića za zube ima na sebi bakterije. Oko 50 posto njih sadrži i MRSA-u, bakteriju koja može dovesti do opasnih infekcija. Aparatići koji se ne održavaju ispravno, mogu dovesti do razvoja jako štetnih bakterija. Ovaj problem lako je rješiv, jednostavno se konzultirajte s vašim stomatologom o pravilnom održavanju, i sve će biti u redu.

Pupak. Čistite li ga? E pa počet ćete

Istraživači su pronašli 2368 vrsta bakterija na pupcima. Od tih, 1458 potpuno je novo za znanost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji