Stručnjaci upozoravaju: Ako vaš šampon sadrži ove sastojke, odmah ga bacite
potpuno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.8°C
Vrijeme za 11.04.2021.
11.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 10°C
Vrijeme za 12.04.2021.
12.04.2021. Pon
Max. 16°C Min. 10°C
Vrijeme za 13.04.2021.
13.04.2021. Uto
Max. 14°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,871000
GBP
GBP
8,721159
USD
USD
6,364862
EUR
EUR
7,569094
Stručnjaci upozoravaju: Ako vaš šampon sadrži ove sastojke, odmah ga bacite
21.11.2020 | Lifestyle
PAZITE ŠTO STAVLJATE NA KOSU!

Stručnjaci upozoravaju: Ako vaš šampon sadrži ove sastojke, odmah ga bacite

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Tvrtke vole istaknuti sve što je prirodno u njihovim proizvodima pa će tako rado na vidljivom mjestu

Redovito pranje kose važno je da bi ona bila čista i zdrava, ali također je važno znati što točno stavljate na kosu. No, to je lakše reći nego učiniti, jer mnogi proizvođači šampona na deklaracijama navode sastojke za koje prosječna osoba nikad nije čula. Srećom, stručnjaci kažu da na etiketi vašeg šampona postoji jedna lako razumljiva riječ koja znači da biste taj šampon odmah trebali izbaciti iz upotrebe: parfemi.

 

"Riječ parfem na popisu sastojaka može podrazumijevati "Pandorinu kutiju" sintetičkih kemikalija", objašnjava Jana Blankenship, osnivačica prirodne linije za njegu kose Captain Blankenship i autorica Wild Beauty.

 

"Parfem su vlasništvo i klasificirani su kao poslovna tajna u Sjedinjenim Državama, tako da tvrtke koje se bave proizvodnjom proizvoda za osobnu njegu i parfema ne moraju otkrivati ​​stotine ili čak tisuće nereguliranih kemikalija koje se nalaze u njihovim receptima", dodaje.

 

Jolene Caufield, viša savjetnica specijalizirana za zdrav život, wellness i zdravstvenu zaštitu u Healthy Howard MD, kaže da se riječ "parfem" obično odnosi na upotrebu sintetičkih parfema za dobivanje popularnih mirisa poput ruža, jabuka ili lavande.

 

"Lijep miris u svakoj boci mješavina je različitih otrovnih sastojaka poput ftalata koji su povezani s reproduktivnim i razvojnim oštećenjima", upozorava Caufield: "I sve u svemu, poznato je da su sintetički mirisi kancerogeni i povezani su s poremećajem hormona. Dugoročno, oni mogu oštetiti vlasište i izazvati ekstremno opadanje kose."

 

Naravno, nisu svi parfemi loši. Ako dolaze iz prirodnog izvora, možete ih koristiti i na kosi, kaže Ghanima Abdullah, kozmetičarka i stručnjakinja za kosu za The Right Hairstyles. 

 

Kako ona objašnjava, tvrtke vole istaknuti sve što je prirodno u njihovim proizvodima pa će tako rado na vidljivom mjestu napisati da šampon sadrži, na primjer, narančino ulje. Ako prirodni izvori mirisa nisu istaknuti, vaš šampon vjerojatno miriše zahvaljujući jednom ili više kemijskih spojeva.

 

Velik dio potencijalne opasnosti od korištenja umjetnih mirisa u vašem šamponu proizlazi iz činjenice da tvrtke mogu koristiti i ne otkrivati ​​brojne kemikalije, "od kojih neke mogu biti opasne za ljudsko zdravlje", ističe dr. Luz Claudio, profesor medicine zaštite okoliša i javnog zdravstva na Medicinskom fakultetu Icahn. Također, on kaže da "vlasište ima puno vaskularizacije", što znači da bi se te kemikalije mogle apsorbirati u krvotok.

 

Claudio i drugi stručnjaci savjetuju vrlo pažljivo čitanje deklaracija  šampona i traženje šampona bez mirisa. No, važno je provjeriti sadrži li vaš šampon i neke od ovih sastojaka:

 

1. Sulfati

Mnogi će se stručnjaci za kosu zalagati za šampone bez sulfata. To je zato što ne reagiraju svi dobro na sulfate, kaže Iva Teixeira, suosnivačica projekta The Good Face, web mjesta koje analizira uobičajene sastojke beauty proizvoda na toksičnost.

 

"Šampon je poznat po sapunici, pjenastoj teksturi. U nekim su proizvodima za to zaslužni sulfati", objašnjava ona: "Međutim, sulfati su izuzetno loši za kosu i vlasište. Također su poznati toksini jer posebno izazivaju iritaciju." 

 

2. Konzervansi koji oslobađaju formaldehid

Caufield upozorava potrošače da ne koriste šampone s konzervansima koji oslobađaju formaldehid jer oni mogu izazvati iritaciju, a možete ih prepoznati po oznakama kvaternij-15, DMDM ​​hidantoin i imidazolidinil urea, prenosi Best Life.

 

3. Parabeni

Parabeni su također "uobičajeni konzervans" u šamponima, kaže Teixeira. Međutim, ona upozorava da su parabeni posebno povezani s "rakom i poremećajima hormona". 

 

4. Triklosan

Triclosan je sastojak koji se može naći u mnogim popularnim zubnim pastama, sapunima i šamponima. Ali Teixeira kaže da on iza sebe ima "dugačak popis negativnih učinaka na zdravlje". Prema klinici Mayo, istraživanje je pokazalo da triklosan "mijenja regulaciju hormona u životinja, može doprinijeti razvoju klica otpornih na antibiotike i štetiti imunološkom sustavu."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji