Ovo su četiri mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom
umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.9°C
Vrijeme za 01.12.2021.
01.12.2021. Danas
Max. 11°C Min. 7°C
Vrijeme za 02.12.2021.
02.12.2021. Cet
Max. 14°C Min. 9°C
Vrijeme za 03.12.2021.
03.12.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,214703
GBP
GBP
8,843884
USD
USD
6,622209
EUR
EUR
7,523492
Ovo su četiri mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom
17.11.2021 | Lifestyle
POTENCIJALNO RIZIČNA MJESTA

Ovo su četiri mjesta na kojima ćete se najlakše zaraziti koronavirusom

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Kako pandemiji još nismo stali na kraj, dr. Sanjay Gupta, šef neurokirurgije i profesor neurokirurgije na sveučilištu Emory, je u gostovanju na CNN-u odlučio istaknuti koja su to mjesta na kojima se najlakše zaraziti i dobiti covid-19

“Stvarno se radi o 4 lokacije na kojima se događa najviše prijenosa virusa”, ističe.

 

Evo o kojim se to mjestima radi.

 

Hoteli

 

“U ovom je trenutku najbolji način da se zaštitite od virusa da ostanete u sigurnosti doma2, ističu stručnjaci iz Centra za prevenciju i kontrolu bolesti, a mjesto boravka se odnosi na kuću ili stan koju dijelite s obitelji.

 

No, hotelske sobe predstavljaju rizik upravo zato što kroz hotel prolazi veliki broj ljudi. Isto tako odmor u zatvorenim prostorijama s velikim brojem ljudi, poput koliba, može biti mjesto gdje ćete se lako zaraziti, prenosi Ordinacija.hr.

 

Kafići i barovi

 

Dr. Anthony Fauci, vodeći stručnjak za infektivne bolesti u Americi i detektor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti je izjavio: “Moramo ozbiljno shvatiti da je važno nositi maske cijelo vrijeme, a ne se okupljati u barovima”. Nazvao ih je važnim mehanizmom prijenosa virusa.

 

“Diljem svijeta je porast broja zaraženih povezan direktno s kafićima, barovima i teretanama. Danas, kada se može i provjeriti putem podataka kretanju kroz mobilni uređaj, čini se da se ova mjesta stvarno mogu nazvati problematičnim u ovom trenutcima”, piše u magazinu Nature.

 

Dodaje se kako je tim stručnjaka analizirao razne scenarije, poput otvaranja nekih mjesta dok se druga zatvaraju. Zaključili su kako otvaranje restorana u punom kapacitetu je rezultiralo povećanjem infekcije, a slijede teretane te kafići i hoteli.

 

Restorani

 

Jedan od jednostavnijih načina da se zarazite je boravak u zatvorenim prostorijama sa strancima koji nemaju masku na licu. Jasno je da masku morate skinuti kako biste jeli i upravo su zato restorani toliko problematični.

 

“Kada restorani imaju samo zatvoreni prostor za jelo, a u trenutku kada imamo velik broj zaraženi, a vi skinete masku, dolazimo do problema”, navodi dr. Fauci te dodaje kako on trenutno više voli naručivati svoju hranu.

 

Crkve

 

Iako nema zabrana na okupljanje u crkvama, to su mjesta gdje se virus može lako širiti pa je potreban oprez i mjere zaštite, poput maske, naknadnog pranja ruku i distance, prenosi Ordinacija.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji