Simptomi raka koje trebate prepoznati
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.1°C
Vrijeme za 26.02.2021.
26.02.2021. Danas
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.02.2021.
27.02.2021. Sub
Max. 18°C Min. 9°C
Vrijeme za 28.02.2021.
28.02.2021. Ned
Max. 18°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,844825
GBP
GBP
8,779870
USD
USD
6,197175
EUR
EUR
7,577906
Simptomi raka koje trebate prepoznati
05.01.2021 | Lifestyle
PREVENCIJA

Simptomi raka koje trebate prepoznati

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Rak je nekontroliran rast abnormalnih stanica u tijelu, a mudri neće ignorirati sljedeće simptome

Dok su im priopćavali dijagnozu, mnogi oboljeli pomislili su na simptome koje su mjesecima, pa čak i godinama ignorirali ili spomenuli tek ukućanima i prijateljima koji nisu studirali medicinu. Koje simptome nikad ne biste trebali ignorirati?

 

Majkama i očevima nije neugodno donositi djecu na pregled i ako samo malo zakašlju. Nije im dovoljan telefonski poziv i neće se smiriti sve dok ih liječnik ne pregleda u ordinaciji.

 

Ali kad su oni sami u pitanju, odlazak liječniku obično odgađaju dok ne ugledaju krv, a mnogima ni to nije dovoljan znak da nešto ozbiljno ne štima.

 

 

Jedna britanska studija je pokazala da polovina pacijenata misli da će tegobe proći same od sebe i to je razlog zbog kojeg, iako uoče neke simptome, ne odlaze liječniku. Samo manji dio pacijenata, oko 13%, pomisli da je riječ o ozbiljnoj bolesti.

 

Rak je nekontroliran rast abnormalnih stanica u tijelu, a mudri neće ignorirati sljedeće simptome:

 

 

1. Gubitak težine

 

Ako niste na dijeti, a u mjesec dana izgubite više od četiri, pet kilograma, trebali biste se zabrinuti. Neobjašnjiv gubitak težine siguran je znak da nešto nije u redu. Dok liječnik ne kaže da se ne radi o problemu sa štitnjačom, dijabetesu ili raku, nemojte se olako smiriti.

 

 

2. Nadutost

 

Ne bi se trebala javljati svakodnevno, posebno ne ako je prati bol u trbuhu ili oko zdjelice, kao i povećana potreba za mokrenjem. Ovo je jedan od jasnijih znakova raka jajnika.

 

3. Promjene na grudima

 

Osip, otvrdnuće, uvlačenje bradavice (osim ako dojite) i bilo kakve promjene na teksturi kože mogu ukazivati na rijetku, ali ozbiljnu vrstu raka dojke. I pazite na kvržice.

 

4. Krvarenje između dvaju menstrualnih ciklusa

 

Ovo nije normalno (osim ako je to uvijek tako, ali to vam mora reći liječnik), a nije normalno ni krvarenje nakon menopauze. Može ukazivati na endometralni rak, rak debelog crijeva, probleme s rektumom ili neke druge ginekološke probleme.

 

5. Umor

 

Stalni umor je znak kojim vam tijelo poručuje da nešto nije kako treba. U njemu se odvija bitka. Ona može biti fizička ili mentalna, ali ako ste više od tri tjedna umorni tijekom dana, a noću spavate barem sedam sati, obavezno posjetite liječnika, piše Net.hr.

 

6. Bijele mrlje na usnama

 

Bijele mrlje na oralnoj sluznici označavaju prekanceroznu leziju i sad postoji veći rizik za malignu transformaciju. Riječ je o tvrdoj, bijeloj nakupini na oralnoj sluznici koja se ne može sastrugati. U većini slučajeva ne izaziva nikakve simptome. Treba znati da pušači imaju četiri do šest puta veći rizik za obolijevanje od leukoplakije, pa ne čudi da čine 75 do 97% oboljelih. Srećom, oko 60% leukoplakija se uglavnom povlači nakon prestanka pušenja.

 

Prvi znak karcinoma usne šupljine može biti i pojava jednog ili više, najčešće, bezbolnih čvorova na vratu.

 

7. Krv

 

Pronađete li krv tamo gdje je ne bi smjelo biti, sačuvajte uzorak sline, urina ili izmeta i odnesite ga liječniku.

 

8. Bol

 

Ovo zvuči neodređeno jer bol može ukazivati na puno stvari. Nekad ukazuje na uznapredovali rak, a nekad na neurološka stanja. A ponekad se javlja i zbog umora ili depresije. Ipak, vrijedi provjeriti.

 

9. Loša probava ili žgaravica

 

Ovo je crvena zastavica za rak grla, jednjaka ili želudca.

 

10. Problemi s gutanjem

 

Možda vam se čini kao manji problem zbog kojeg ste samo malo promijenili način prehrane, jedete mekšu hranu ili pijete više tekućine. Obavezno posjetite liječnika.

 

11. Bol u želucu

 

Stalna tupa bol, uz koju se osjećate i depresivno, ukazuje na uzbunu. Možda je riječ o raku štitnjače.

 

12. Promjene na limfnim čvorovima

 

Ako vam nateknu limfni čvorovi, te se tijekom par tjedana još i povećaju, posjetite liječnika koji će možda zatražiti biopsiju.

 

13. Povišena tjelesna temperatura

 

Iznenadit će vas, ali simptom mnogih tumora je i povišena tjelesna temperatura. Ona je kod odraslih rijetka pojava pa ukazuje na infekciju. Može ukazivati i da se rak proširio ili da imate leukemiju. Potraje li posjetite liječnika.

 

14. Pigmentacijske promjene na koži

 

Ne treba paziti samo na madeže. Čak i manja promjena boje tena može biti jedan od prvih znakova raka kože.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji