pretežno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.8°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 19°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 20°C Min. 13°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 19°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Deset savjeta koji će vama i vašoj obitelji pomoći u zaštiti od Covida
15.09.2020 | Lifestyle
PRIPAZITE!

Deset savjeta koji će vama i vašoj obitelji pomoći u zaštiti od Covida

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Glavni simptomi Covid-19 su vrućica, kašalj, otežano disanje i gubitak mirisa i okusa

Kako je broj novih slučajeva Covida-19 ponovno u porastu, a dolazi hladnije vrijeme, čini se kako će ova pandemija još neko vrijeme dominirati našom svakodnevicom. Kako bismo se zaštitili i od Covida, ali i drugih bolesti poput gripe i prehlade, važno je u svakodnevnom životu primjenjivati ispravne mjere prevencije koje propisuju nadležne zdravstvene institucije.

 

Covid-19 virusna je respiratorna infekcija koja se pojavila u Kini krajem 2019. godine, a uzrokuje je virus SARS-CoV-2. Ovaj se virus širi između ljudi koji su u bliskom međusobnom kontaktu putem respiratornih kapljica koje nastaju kad zaražena osoba kašlje ili kiše. Glavni simptomi Covid-19 su vrućica, kašalj, otežano disanje i gubitak mirisa i okusa.

 

Covid-19 može se inkubirati u tijelu nakon što ste zaraženi između dva i 14 dana, bez ikakvih simptoma. Za to vrijeme možete zaraziti druge i stoga je poštivanje smjernica izuzetno važno. Najbolji način da zaštitite sebe i druge od Covida-19 jest ovih deset savjeta.

 

1. Redovito perite ruke

Sapun i voda vrlo su učinkoviti i stoga je potrebno prati ruke najmanje 20 sekundi. Sredstvo za dezinfekciju ruku je također djelotvorno, a možete ga nositi bilo gdje sa sobom u torbi ili autu. Ako dodirnete javne površine, poželjno je odmah oprati ruke ili koristiti sredstvo za dezinfekciju. To se odnosi na digitalne zaslone, uređaje za kreditne kartice, rukohvate, kvake na vratima i slično.

 

2. Nosite masku

Nošenje maske obvezno je u zatvorenim prostorima i u javnom prijevozu. Maske štite i nas, ali i druge u slučaju da sami nosimo virus. Preporučuje se nošenje maski s dva sloja tkanine, a maske je također potrebno nositi ispravno, odnosno, trebaju biti dobro prianjati na licu, pokrivajući nos, usta i bradu. Ne biste trebali dodirivati prednji dio lica jer biste mogli kontaminirati ruke. Ako koristite pamučnu masku, preporučuje se pranje na 60°C, a jednokratne maske bi trebalo baciti nakon jednog korištenja.

 

3. Nosite maramice sa sobom

Poželjno je da su vam maramice pri ruci. Ako kašljete ili kišete, prekrijte usta i nos maramicom ili kašljite u lakat. Uvijek operite ruke nakon kašljanja ili kihanja, a maramice bacite odmah nakon upotrebe.

 

4. Pazite na udaljenost

Fizička distanca je izuzetno važna u zaštiti od koronavirusa pa pripazite da držite potrebno rastojanje od drugih osoba u vašoj blizini, a osobito kada ste u zatvorenim prostorijama kao u primjerice u trgovini ili restoranu. Izbjegavajte bliski kontakt s bolesnim ljudima. Preporučena udaljenost za fizičko distanciranje je dva metra.

 

5. Redovito brišite površine

Poželjno je redovito brisanje i čišćenje površina i predmeta koje dodirujete. Zajedničke površine u kućanstvu možete čistiti pomoću deterdženta i vode, a predmete koji se često dodiruju treba redovito čistiti. To uključuje kvake na vratima, slavine i toalete, daljinske upravljače, video kontrolere, tipkovnice, telefone itd.

 

6. Radite od kuće

Ako imate tu mogućnost, radite od kuće. Boravkom u svojoj kući ograničavate kontakt s drugima i time smanjujete širenje Covida-19. To štiti vas, vašu obitelj i druge od ove bolesti.

 

7. Izbjegavajte gužve

Važno je izbjegavati gužve kako bi se smanjilo širenje Covida-19. Ako ograničite broj kontakata s kojima se družite, to će izuzetno pomoći u kontroli širenja virusa.

 

8. Utoplite se

Postoji povezanost između prehlade i hladnoće. os nam se suši na niskim temperaturama ili u suhim klimatiziranim okruženjima, a takvi uvjeti mogu respiratornim virusima omogućiti reprodukciju. Zamotajte se u deku, omotajte šal oko vrata ili preko nosa kako bi to spriječili.

 

9. Ne osuđujte druge

Neke osobe koje zajedno sjede na poslu ili u javnom prijevozu mogu biti iz istog kućanstva, neki ne nose maske zbog medicinskih razloga, neki možda imaju kronični kašalj, a neki su preboljeli Covid i razvili antitijela. U svakom slučaju, nemojte prebrzo osuditi druge nego radije brinite o sebi i svom zdravlju.

 

10. Održavajte osobnu higijenu

Budite primjer i drugim osobama u svom okruženju. Redovito perite ruke, izbjegavajte veća okupljanja, držite se podalje od ranjivih skupina poput starijih osoba ili kroničnih bolesnika jer Covid-19 može biti izuzetno opasan po njih, piše Independent.ie.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji