vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.9°C
Vrijeme za 26.11.2020.
26.11.2020. Danas
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 27.11.2020.
27.11.2020. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 28.11.2020.
28.11.2020. Sub
Max. 14°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,967811
GBP
GBP
8,460747
USD
USD
6,354452
EUR
EUR
7,557985
Savjeti za toplinski val: Danju zatvorite prozore, a rolete - dolje
28.07.2020 | Lifestyle
PRIPAZITE!

Savjeti za toplinski val: Danju zatvorite prozore, a rolete - dolje

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pexels
Za boravak izvan kuće dobro će doći šeširi, sunčane naočale i rekviziti za rashlađivanje poput lepeza. Kako biste se rashladili, na tijelo stavite ručnike prethodno uronjene u hladnu vodu

Prema prognozama, čeka nas poprilično vruć tjedan te je moguć novi toplinski val. Pritom se zaštitite na vrijeme i pazite na svoje zdravlje.

Kako se trebate ponašati

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine da vam boja urina bude svijetla. Pijte redovito negaziranu vodu. Izbjegavajte alkoholna pića te ona koja sadrže kofein i visoki udio šećera. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu između 10 i 17 sati, kao i fizički rad. Nosite laganu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, pišu 24sata.

Kako rashladiti dom

 

Za boravak izvan kuće dobro će doći šeširi, sunčane naočale i rekviziti za rashlađivanje poput lepeza. Kako biste se rashladili, na tijelo stavite ručnike prethodno uronjene u hladnu vodu. Smanjite količinu vrućeg zraka u domu. Danju zatvorite prozore i rolete, naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite što više svjetla i električnih uređaja.

Navečer napravite kvalitetan propuh. Upalite ventilatore koji će potaknuti ulazak svježijeg zraka u dom, a izlazak toplog. Važno je držati se preporuka jer visoke temperature i izlaganje suncu može dovesti do toplotnog udara. Prepoznat ćete ga po visokoj temperaturi, virozi popraćenoj groznicom, vrućoj, suhoj i crvenoj koži, nedostatku znojenja, ubrzanom pulsu, žeđi, mučnini i/ili povraćanju, otežanom površnom disanju, dezorijentiranosti, pa čak ponekad i po gubitku svijesti.

Što ako vam zbog vrućine pozli

U slučaju doživljavanja toplotnog udara nemojte paničariti. Nazovite Hitnu, a oboljelog stavite u hlad ili klimatizirani prostor i hladite ga polijevajući mlakom vodom i mašući lepezom. To će izazvati strujanje zraka koje će pridonijeti padu tjelesne temperature.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji