Deset znakova koji otkrivaju da je vaše dijete naprednije od svojih vršnjaka
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 08.05.2021.
08.05.2021. Danas
Max. 27°C Min. 18°C
Vrijeme za 09.05.2021.
09.05.2021. Ned
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 10.05.2021.
10.05.2021. Pon
Max. 23°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,866427
GBP
GBP
8,675630
USD
USD
6,233005
EUR
EUR
7,526977
Deset znakova koji otkrivaju da je vaše dijete naprednije od svojih vršnjaka
11.04.2021 | Lifestyle
RAZLIKUJU SE OD DRUGIH?

Deset znakova koji otkrivaju da je vaše dijete naprednije od svojih vršnjaka

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Neki se mališani smatraju nadarenima jer se ističu u nekim ključnim područjima

Kako vaše dijete bude raslo i savladavalo nove vještine, vjerojatno nitko neće biti ponosniji od vas. Nije čudno ni ako vam se učini da je vaše dijete naprednije od druge djece, ali je li to istina?

 

Neki se mališani smatraju nadarenima jer se ističu u nekim ključnim područjima, poput učenja i kreativnosti, a postoji nekoliko znakova na koje biste trebali obratiti pažnju.

 

Kahina Louis, psihologinja i izvršna direktorica organizacije Strengths and Solutions, koja provodi testiranje nadarenih u Miramaru na Floridi, rekla je za Care da darovita djeca često imaju viši IQ od prosječnog. Štoviše, nadareni mališani svoje sposobnosti često pokazuju na razne načine i mogu pokazivati ​​opće znakove naprednog razvoja.

 

Objašnjavajući kako prepoznati nadareno dijete, psihologinja dr. Mimi Wellisch rekla je da se to često svodi na sitnije detalje.

 

"Do predškolske dobi opći znak darovitosti može se pokazati na iznenađujuće detaljnim ili naprednim crtežima. Takvo će vam dijete reći puno stvari o svom crtežu, ako ga pitate", rekla je u razgovoru za Kidspot.

 

1. Brzo uče 

 

Prema Kahini Louis, jasan pokazatelj da je dijete naprednije od svojih vršnjaka je to koliko brzo uči. Darovita djeca imaju tendenciju brže savladavati nove vještine, poput čitanja, pisanja i općeg snalaženja u rješavanju problema.

 

2. Koriste teže riječi

 

Ako ponekad ne možete pratiti rječnik svog mališana, to bi mogao biti znak da je vaše dijete nadareno. Mališani često ne koriste potpune rečenice dok govore, ali nadarena djeca često shvate i što teže riječi znače te ih bez problema upotrebljavaju.

 

3. Znatiželja i želja za učenjem

 

Napredna djeca često češće preispituju stvari i pitaju se zašto su stvari takve kakve jesu. Dr. Wellisch kaže da su nadarena djeca često vrlo znatiželjna i s lakoćom upijaju nove informacije. Ta ih znatiželja pokreće da uče, istaknula je Kahina, i oni su "vrlo motivirani da shvate više o svijetu oko sebe". Također, bolji su u prepoznavanju oblika, zvukova i uzoraka.

 

4. Rano savladavaju čitanje

 

Prirodno nadarena djeca obično počinju čitati mnogo ranije od svojih vršnjaka - često i sama podučavaju drugu djecu. Bolje prepoznaju slova pa često mogu čitati složenije tekstove od vrlo rane dobi.

 

5. Nevjerojatno pamćenje i prepoznavanje

 

Neka napredna djeca mogu rješavati zagonetke ili brže prepoznavati uzorke od drugih. Možda će moći recitirati knjigu koju su pročitali od riječi do riječi ili otpjevati svaku riječ pjesme koju su čuli na radiju.

 

Općenito, često imaju izvrsno pamćenje i trebaju puno manje ponavljati radnju prije nego je usvoje u odnosu na druge ljude.

 

6. Kreativnost

 

Još jedna osobina česta u darovite djece su kreativne vještine, koje ne biste očekivali za dijete te dobi. To biste mogli prepoznati u složenim crtežima koji su napredniji nego što bi se moglo očekivati ​​od djeteta te dobi, a koji proizlaze iz bujne mašte.

 

7. Visoka razina energije i manja potreba za spavanjem

 

Uobičajeno je da mala djeca drijemaju tijekom dana, no, prema riječima stručnjaka, naprednija djeca često spavaju manje od ostale djece slične dobi.

 

Štoviše, zbog toliko toga što im se događa u mozgu nadarena djeca ponekad se mogu opisati kao "pretjerano energična", rekla je Kahina. Mogli bi biti i budniji i svjesniji svoje okoline i uvijek traže nešto što će ih zabaviti.

 

To također znači da imaju sposobnost duljeg fokusiranja.

 

8. Vrlo su neovisni

 

Daroviti mališani često su vrlo neovisni. Na primjer, inzistiraju na samostalnom oblačenju već od druge godine starosti ili žele pripremati vlastiti doručak. Ova potreba za neovisnošću može stvoriti neke probleme, pogotovo ako se mama ili tata žure.

 

9. Izražene vještine rasuđivanja

 

Napredna djeca često imaju izvanredne vještine rasuđivanja i često mogu racionalizirati i raspravljati daleko bolje od svojih vršnjaka.

 

10. Osjetljivi su i empatični

 

Prema stručnjacima, izuzetno bistra djeca imaju tendenciju biti neobično osjetljiva i empatična. To također znači da bi mogli biti perfekcionisti, piše The Sun.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji