Smokve s medom i mjendulima
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.1°C
Vrijeme za 20.09.2025.
20.09.2025. Danas
Max. 26°C Min. 22°C
Vrijeme za 21.09.2025.
21.09.2025. Ned
Max. 27°C Min. 22°C
Vrijeme za 22.09.2025.
22.09.2025. Pon
Max. 27°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,934400
GBP
GBP
0,870800
USD
USD
1,173600
 Smokve s medom i mjendulima
01.09.2018 | Lifestyle
RIČETE DUBROVAČKOG KRAJA

Smokve s medom i mjendulima

Autor: Orlanda P.
Foto: Dubrovačka gastro tradicija/Jadre Ničetić
Uživajmo u tradicionalnim dubrovačkim jelima i slasticama!

RIČETE DUBROVAČKOG KRAJA" naziv je naše rubrike u kojoj ćemo vam predstavljati zanimljive ričete karakteristične za naš kraj ili vas upoznati sa zanimljivom poviješću pojedinih jela. Pozivamo i vas da vašim najdražim ričetama obogatite našu rubriku. Sve što trebete napraviti je poslati ričetu uz fotografije pripreme ili fotografije gotovog jela i slastica na e-mail orlanda@liberoportal.hr  

Uživajmo u tradicionalnim dubrovačkim jelima i slasticama!  

Danas ćemo činiti SMOKVE S MEDOM I MJENDULIMA .


Sastojci:
5 većih crnih smokava
2 ožice masla
2 ožice meda
1 ožica rozoline (liker od ruže, ako nema, onda neki voćni liker) 
5 dkg bruštulanih, samljevenih mjendula

Priprema:
Smokve prerezati na pola, u teći zagrijati maslo pa na vrućem maslu prepržiti smokve. U drugoj tećici otopiti med s rozolinom. Taj vrući med preliti preko smokava i činiti na tiho, (kratko) pri tom stalno ožicom podlijevati smokve. Na kraju po smokvama posuti bruštulane i samljevene mjendule. (Mjenduli mogu biti i grubo istučeni tako da ostanu komadići skupa sa karamelom ili ih jednostavno samljeti)

Izvor: Dubrovačka gastro tradicija 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji