Uživajmo u tradicionalnim dubrovačkim jelima i slasticama!
RIČETE DUBROVAČKOG KRAJA" naziv je naše rubrike u kojoj ćemo vam predstavljati zanimljive ričete karakteristične za naš kraj ili vas upoznati sa zanimljivom poviješću pojedinih jela. Pozivamo i vas da vašim najdražim ričetama obogatite našu rubriku. Sve što trebete napraviti je poslati ričetu uz fotografije pripreme ili fotografije gotovog jela i slastica na e-mail orlanda@liberoportal.hr
Uživajmo u tradicionalnim dubrovačkim jelima i slasticama!
Danas ćemo činiti SMOKVE S MEDOM I MJENDULIMA .
Sastojci:
5 većih crnih smokava
2 ožice masla
2 ožice meda
1 ožica rozoline (liker od ruže, ako nema, onda neki voćni liker)
5 dkg bruštulanih, samljevenih mjendula
Priprema:
Smokve prerezati na pola, u teći zagrijati maslo pa na vrućem maslu prepržiti smokve. U drugoj tećici otopiti med s rozolinom. Taj vrući med preliti preko smokava i činiti na tiho, (kratko) pri tom stalno ožicom podlijevati smokve. Na kraju po smokvama posuti bruštulane i samljevene mjendule. (Mjenduli mogu biti i grubo istučeni tako da ostanu komadići skupa sa karamelom ili ih jednostavno samljeti)