povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.7°C
Vrijeme za 26.11.2020.
26.11.2020. Danas
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 27.11.2020.
27.11.2020. Pet
Max. 14°C Min. 6°C
Vrijeme za 28.11.2020.
28.11.2020. Sub
Max. 14°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,967811
GBP
GBP
8,460747
USD
USD
6,354452
EUR
EUR
7,557985
Primijenite i vi ova tri načina Teslinog treniranja mozga!
21.11.2020 | Lifestyle
SAVJET

Primijenite i vi ova tri načina Teslinog treniranja mozga!

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Veliki znanstvenik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga

Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali što je pridonijelo tome? Postoje li ‘trikovi’ kojima se veliki inovator trudio povećati svoju produktivnost i možemo li ih i mi primijeniti kako bismo postali uspješniji?

 

Nikola Tesla je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sustava naizmjenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

 

Tijekom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizirao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

 

1. Dobro razmislite prije nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojeve i rijetko je pravio nacrte prije početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizualnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrirati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u svojoj glavi.

 

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

 

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Mijenjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primijetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla.

 

Veliki znanstvenik nije rođen s ovim vještinama, već je radio određene vježbe kao dijete kako bi unaprijedio rad mozga.

 

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale dio opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tijekom njih. Jedna od njih donijela mu je ideju o naizmjeničnoj struji:

 

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmjeničnoj struji.

 

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tijekom stvaranja i razmišljanja.

 

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

 

– Um je oštriji i koncentriraniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakav veliki laboratorij. Originalnost pristiže iz osame oslobođene utjecaja koja nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju – tvrdio je Tesla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji