slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
10.8°C
Vrijeme za 24.01.2021.
24.01.2021. Danas
Max. 11°C Min. 11°C
Vrijeme za 25.01.2021.
25.01.2021. Pon
Max. 10°C Min. 4°C
Vrijeme za 26.01.2021.
26.01.2021. Uto
Max. 9°C Min. 1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,015499
GBP
GBP
8,481130
USD
USD
6,208391
EUR
EUR
7,554991
Šest negativnih posljedica svakodnevnog ispijanja velikih količina kave
07.01.2021 | Lifestyle
SAVJET

Šest negativnih posljedica svakodnevnog ispijanja velikih količina kave

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ispijanje prevelike količine kave je jedan od mogućih uzroka

Ako ste obožavatelj kave, već znate da ispijanje četvrte ili pete šalice kave može izazvati osjećaj nervoze ili nemira. No, postoje i mnoge druge vrlo stvarne nuspojave pijenja više od četiri šalice kave (ili 400 mg kofeina, što ne biste trebali premašiti), prema zdravstvenim stručnjacima klinike Mayo.

 

1. Glavobolja

 

"Kad se kofein redovito konzumira, tijelo postaje ovisno o njegovim učincima", piše Kelli Tornstrom, medicinska sestra iz klinike Mayo, te dodaje: "A budući da kofein sužava krvne žile koje okružuju mozak, kada se zaustavi njegova konzumacija, krvne žile se povećavaju. To uzrokuje povećanje protoka krvi oko mozga i pritiske na okolne živce. To onda može uzrokovati glavobolju. Glavobolje uzrokovane odvikavanjem mogu trajati nekoliko tjedana jer je tijelu potrebno neko vrijeme da se prilagodi da nema kofein u svom sustavu."

 

2. Učestalo mokrenje ili nemogućnost kontroliranja mokrenja

 

Kofein je diuretik, što znači da može stimulirati mjehur i uzrokovati češće odlaske u kupaonicu. Ako ste doživjeli ovaj simptom, možda biste trebali razmisliti o svojoj konzumaciji kave, savjetuje Eat This, Not That.

 

3. Ubrzani otkucaji srca

 

Postoji niz stvari koje mogu uzrokovati tahikardiju, odnosno stanje kada vam srce poveća broj otkucaja na više od 100 puta u minuti "zbog stanja koja nisu povezana s normalnim fiziološkim stresom", poput vježbanja, pišu stručnjaci s klinike Mayo. Ispijanje prevelike količine kave je jedan od mogućih uzroka.

 

4. Podrhtavanje mišića

 

"Esencijalni tremor" je neurološki poremećaj koji može rezultirati podrhtavanjem tijela ili gubljenjem kontrole nad tijelom.

 

"Drhtanje se uglavnom događa u vašim rukama - posebno kada radite jednostavne zadatke, poput pijenja iz čaše", izvještava klinika Mayo.

 

Ta podrhtavanja može potaknuti i prekomjerna konzumacija kofeina. 

 

5. Nesanica

 

Ako se želite naspavati, stručnjaci iz klinike Mayo savjetuju da izbjegavate bilo kakve izvore kofeina čak 10 sati prije odlaska na spavanje. Isto vrijedi i za ostale stimulanse.

 

"Stimulativni učinci nikotina i kofeina trebaju sate da se istroše i mogu negativno utjecati na kvalitetan san", pišu iz klinike Mayo.

 

6. Nervoza

 

Prema dr. Craigu N. Sawchuku, upotreba kofeina povezana je s osjećajem nervoze i tjeskobe. Ako se borite s osjećajima tjeskobe, on nudi sljedeći savjet: "Izbjegavajte napitke s kofeinom. Oni mogu učiniti da se osjećate nervozno i ​​mogu ometati san."

 

Međutim, također napominje: "Ako je vaša anksioznost ozbiljna ili ometa vaše svakodnevne aktivnosti ili uživanje u životu, možda će vam trebati savjetovanje, lijekovi ili neki drugi tretmani."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji