Evo zašto biste uvijek prije spavanja trebali skinuti nakit sa sebe
umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.6°C
Vrijeme za 01.03.2021.
01.03.2021. Danas
Max. 10°C Min. 10°C
Vrijeme za 02.03.2021.
02.03.2021. Uto
Max. 14°C Min. 7°C
Vrijeme za 03.03.2021.
03.03.2021. Sri
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,882857
GBP
GBP
8,777835
USD
USD
6,288620
EUR
EUR
7,575272
Evo zašto biste uvijek prije spavanja trebali skinuti nakit sa sebe
23.02.2021 | Lifestyle
SAVJETI

Evo zašto biste uvijek prije spavanja trebali skinuti nakit sa sebe

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Postoji nekoliko razloga zbog kojih nikada ne biste trebali nositi nakit tijekom noćnog odmora

Mnogi od nas imaju poseban komad nakita koji nam je toliko prirastao srcu da ga nikada ne skidamo. Osim toga, ponekad jednostavno zaboravimo skinuti nakit prije odlaska na spavanje, a ponekad nam se to čini i kao gubitak vremena. Ipak, postoji nekoliko razloga zbog kojih nikada ne biste trebali nositi nakit tijekom noćnog odmora.

 

1. Ujutro ćete teško skinuti prsten

 

Možda ste primijetili da se vaše ruke i prsti ujutro čine nešto većima. To se događa jer se, kad noću mirno ležimo, tekućina nakuplja u tkivima i uzrokuje blagu natečenost. Ako zaspite noseći prsten, ujutro će ga biti puno teže skinuti. Da biste skinuli prsten s natečenih prstiju, morat ćete upotrijebiti tekući sapun ili biljno ulje koji će mu pomoći da sklizne ili čak staviti ruku u ledenu vodu kako biste smanjili oteklinu.

 

2. Nakit može poremetiti vaš san

 

Spavanje s ogrlicom vas može dovesti u opasnost, pogotovo ako nemirno spavate. Može se zapetljati u vašoj kosi ili omotati oko vrata, a ako vaša omiljena ogrlica ima privjeske, mogu vas udariti dok se okrećete u snu i probuditi vas.

 

3. Može nadražiti vašu kožu

 

Neki materijali koji se koriste za izradu nakita, poput nikla, mogu izazvati alergijske reakcije i svrbež te crvenilo. Iako zlato i srebro možda zvuče kao sigurna opcija, oni često sadrže i druge metale. Ako imate osjetljivu kožu i skloni ste alergijama, pobrinite se da je vaš nakit izrađen barem od 14-karatnog zlata. Viši karat znači da je zlato čišće i da je manje vjerojatno da će izazvati reakciju.

 

4. Vaše ušne resice mogu postati obješene

 

Spavanje s velikim i teškim naušnicama može produžiti ušne resice zbog čega će vaše uši izgledati starije. Naime, uši s godinama gube elastičnost, a ako im ne date malo vremena da se odmore, mogu se (pre)rano objesiti. Nošenje naušnica noću također može uzrokovati neugodan miris rupica na ušima. Kad se sebum koji luči vaša koža pomiješa s mrtvim stanicama kože i bakterijama, to izaziva neugodan miris.

 

5. Može uzrokovati nakupljanje bakterija

 

Ako redovito ne skidate nakit kako biste ga pravilno očistili, vaši omiljeni modni dodaci mogu postati leglo prljavštine i bakterija. Tako recimo prstenovi koji dolaze u bliski kontakt s kožom služe kao zamke za vlagu, stvarajući savršeno okruženje za rast bakterija.

 

6. Spavanje s nakitom na sebi nije dobro ni za vaš nakit

 

Iako mnogi ljudi imaju naviku spavati sa zaručničkim ili vjenčanim prstenom, bolje ih je ukloniti prije spavanja kako bi ih održali u najboljoj formi. Recimo, ako ste nemirni spavač, možete udariti rukom od rub kreveta ili noćnog ormarića i tako razbiti prsten. Spavanje s nakitom također može prouzročiti njegovo tamnjenje jer se znojimo u snu, a znoj koji završi na nakitu može utjecati na njegov sjaj, piše Bright Side.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji