Ove četiri vrste namirnica loše djeluju na razinu kolesterola
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
Ove četiri vrste namirnica loše djeluju na razinu kolesterola
31.12.2021 | Lifestyle
SAVJETI

Ove četiri vrste namirnica loše djeluju na razinu kolesterola

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ovo su četiri najgore vrste namirnica za visok kolesterol

Odrđene namirnice poput zobene kaše, orašastih plodova i masne ribe pomažu u održavanju razine kolesterola pod kontrolom. Naime, nije sva hrana s visokom razinom kolesterola loša za nas. Na primjer, jaja su bogata kolesterolom, ali su također prepuna proteina i drugih hranjivih tvari.

 

Ovo su četiri najgore vrste namirnica za visok kolesterol, prema Harvard Healthu:

 

Crveno meso

 

Govedina, svinjetina i janjetina općenito su bogate zasićenim mastima. Hamburgeri, rebarca, svinjski kotleti i pečenja imaju najviše masti. Meso ne morate u potpunosti izbjegavati, no jedite ga samo povremeno. Držite se manje masnih dijelova kao što su lungić ili filet mignon. Još bolje, zamijenite meso bjelančevinama s nižim sadržajem zasićenih masti i kolesterola, kao što su pileća ili pureća prsa bez kože, riba i grah.

 

Pržena hrana

 

Hrana koja je natopljena uljem iz friteze, poput pilećih krilaca, štapića mozzarelle i kolutića luka, među najgorom je kada je u pitanju kolesterol. Ako volite hrskavost pržene hrane, upotrijebite fritezu i ubacite hranu u malo maslinovog ulja ili pecite namirnice poput krumpira i piletine na visokoj temperaturi dok ne porumene.

 

Prerađeno meso

 

Hrenovke, kobasice i slanina koriste najmasnije komade crvenog mesa te stoga imaju visoku razinu kolesterola i zasićenih masti. Slanina i kobasice napravljene od puretine ili piletine mogu se činiti zdravijima, a imaju nešto niži kolesterol od inačica s crvenim mesom, ali nisu bez kolesterola, prenosi Index.

 

Peciva i slastice

 

Kolačići, torte i peciva često se prave s velikim količinama maslaca, šećera i različitih krema, što ih čini visoko rizičnima kad je u pitanju kolesterol. Ne morate se u potpunosti odreći deserta, samo uvedite neke izmjene u vrstama namirnica koje koristite, kao što su zdraviji izvori masnoća ili zaslađivača.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji