Šest kulinarskih pogrešaka zbog kojih vaši obroci postaju nezdravi
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.1°C
Vrijeme za 26.02.2021.
26.02.2021. Danas
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.02.2021.
27.02.2021. Sub
Max. 18°C Min. 9°C
Vrijeme za 28.02.2021.
28.02.2021. Ned
Max. 18°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,844825
GBP
GBP
8,779870
USD
USD
6,197175
EUR
EUR
7,577906
Šest kulinarskih pogrešaka zbog kojih vaši obroci postaju nezdravi
26.01.2021 | Lifestyle
SAVJETI

Šest kulinarskih pogrešaka zbog kojih vaši obroci postaju nezdravi

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ovo je uobičajena zamka kada je riječ o pripremi zdravih obroka i obično dovodi do jedne od dvije mogućnosti

Pripremanje obroka kod kuće većinom dovodi do toga da zdravije jedete. Međutim, postoje neki pogrešni koraci koje biste mogli učiniti i koji bi mogli utjecati na kvalitetu vaše prehrane.

 

1. Soljenje bez kušanja

 

Bez obzira na to držite li se recepta ili kuhate po vlastitom osjećaju, soljenje jela bez kušanja može rezultirati obrokom s više natrija nego što vam je potrebno. Također, tijekom pripremanja obroka sol možete zamijeniti brojnim začinima koji će nadopuniti jelo koje radite. Uz to, začini su povezani s antioksidativnim i protuupalnim zdravstvenim prednostima, prema studiji iz ožujka 2019. objavljenoj u Journal of Agricultural and Food Chemistry.

 

2. Ne koristite sve dijelove namirnica

 

Koliko ste puta ogulili povrće prije nego što ste ga skuhali? To je jedna od uobičajenih kulinarskih pogrešaka, ali time gubite dodatna vlakna, vitamine, minerale i antioksidanse. Primjerice, neoguljeni krumpir ima 42 posto više vlakana od oguljenog krumpira, prema USDA-u. Oguljeni krumpir također ima znatno manje antioksidansa od neoguljenog, prema studiji iz lipnja 2013. godine objavljenoj u Food Chemistry​.

 

3. Koristite samo namirnice koje ne sadrže masnoće

 

Izbjegavanje masti u potpunosti dok kuhate je recept za katastrofu. Vaše tijelo treba masnoće za apsorpciju hranjivih tvari topivih u mastima, poput vitamina A, D, E i K. Masnoće su također važan izvor energije i neophodne su za rast stanica, navodi Harvard Health Publishing.

 

Povrh toga, alternative s niskim udjelom masti imaju tendenciju zamijeniti masnoću šećerom, posebno kada se radi o preljevima i umacima. Umjesto da u potpunosti izbjegavate masnoće, imajte na umu koliko i kakvu masnoću koristite.

 

4. Čekate dok ne osjetite glad kako biste počeli pripremati obrok

 

Ovo je uobičajena zamka kada je riječ o pripremi zdravih obroka i obično dovodi do jedne od dvije mogućnosti: Ili se odreknete domaćeg obroka koji ste planirali pripremiti ili pojedete sve što vam je na vidiku prije nego što je jelo gotovo.

 

5. Fokusirate se na ono što trebate izbaciti umjesto na ono što trebate dodati

 

Gotovo svake godine pojavljuje se nova hit dijeta koja nam govori koju bismo hranu trebali izbaciti iz svog života. To može zvučati nevjerojatno neodoljivo, ali obično ima povratne efekte. 

 

Umjesto da se fokusirate na to što trebate izbaciti, možete svojim obrocima pokušati dodati povrće koje će vas zasititi, a siromašno je kalorijama.

 

6. Uvijek pripremate iste obroke

 

Nutricionistički, time si ne činite uslugu. Mnogo je blagodati konzumiranja raznolike hrane, kao što je dobivanje raznih vitamina, minerala, antioksidansa i drugih hranjivih sastojaka. Konzumiranje 30 različitih biljnih namirnica tjedno povezano je s raznovrsnijim crijevnim mikrobiomom, pokazalo je istraživanje iz svibnja 2018. objavljeno u mSystems, navodi Livestrong.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji