Šest materijala i površina koje ne biste smjeli čistiti alkoholnim octom
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Šest materijala i površina koje ne biste smjeli čistiti alkoholnim octom
01.03.2021 | Lifestyle
SAVJETI

Šest materijala i površina koje ne biste smjeli čistiti alkoholnim octom

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Ocat u čišćenju može biti prilično koristan, ali valja biti oprezan jer nekim površinama može naštetiti čak i ako je razrijeđen

Alkoholni ocat može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje, za izbjeljivanje svijetlog rublja, uklanjanje masnoća i čišćenje različitih površina. Ipak, na nekim materijalima i površinama ne bi ga trebalo koristiti jer bi ih zbog svoje kiselosti mogao trajno oštetiti. U nastavku je kratki popis svega za što ocat nije dobro koristiti.

 

1. Mrlje od jaja

 

Kiselina iz octa može potaknuti proces koagulacije jaja, odnosno prelazak iz tekuće u krutu tvar, što bi mrlje moglo samo pogoršati. Umjesto octom mrlje od jaja treba tretirati tko da se prvo kruti ostaci maknu nožem ili žlicom, zatim se napravi otopina vode u koju su umiješane dvije žlice deterdženta za posuđe. Bijelom krpicom ili mekanim dijelom spužve mrlju treba tapkati tom otopinom dok ne nestane.

 

2. Čvrsti drveni podovi

 

Čak ni razrijeđeni ocat se ne bi trebao koristiti na drvenim podovima jer kiselina može nagristi završnu obradu. Pod je zato bolje prebrisati vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

 

3. Pegla

 

Možda ćete doći u napast da s octom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, no za njeno čišćenje radije slijedite upute proizvođača.

 

4. Kamene i keramičke pločice

 

Ocat i limun mogu oštetiti sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbjegavati, a umjesto tih kiselih sredstava koristite deterdžent namijenjen čišćenju takvih materijala.

 

5. Tvrdokorne mrlje

 

Sam ocat vjerojatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput mrlji od tinte, trave ili vina. Možda ćete trebati nešto više od octene otopine za čišćenje. Za njih prije pranja površine upotrebite neku od kupovnih otopina kojima se tretiraju takve mrlje.

 

6. Mramor i granit

 

Slično kao i drvo, ocat može uništiti i nagristi mramor i granit, pa čak i skinuti boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina radije koristite blagi deterdžent za suđe razrijeđen u toploj vodi, savjetuje Express.co.uk, a prenosi Večernji list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji