pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.9°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 17°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 22°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
Većina sredstava za pranje posuđa ga ne dezinficira, evo što treba učiniti
04.04.2020 | Lifestyle
SAVJETI

Većina sredstava za pranje posuđa ga ne dezinficira, evo što treba učiniti

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Važno je napomenuti da većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva

Dok perete svoje posuđe toplom vodom i tekućim deterdžentom, sigurno mislite kako sve ostavljate jako čisto ali i dezinficirano..., piše Ordinacija.hr

 

Iako ne volimo donositi ružne vijesti, možda je danas posebno važno napomenuti da većina sredstava za pranje posuđa nema antibakterijska svojstva. To je istina, pa čak i ako ste namakali i ribali svom snagom. Vaše čisto suđe je ustvari možda leglo bakterija, virusa i nečistoća. 

 

U većini slučajeva ovo nije razlog za brigu, ali ako je netko u vašem kućanstvu nedavno bio bolestan ili ste na daskama i tanjurima pripremali svježe meso, morate se pobrinuti da sve bude uistinu dezinficirano. Kako biti siguran da je posuđe potpuno čisto i sigurno za uporabu? Slijedite ove upute… 

 

Umjesto spužvice koristite perilicu za posuđe

 

Iako debata oko toga što bolje opere posuđe -  perilica ili ruke, u bitci „tko uništava više bakterija“ siguran je pobjednik perilica! 

 

Dok ona možda nije najbolji način za uklanjanje mrlja i čestica hrane, tijekom pranja postiže puno višu temperaturu nego bi to vaše ruke mogle podnijeti. Kako ćete vidjeti u nastavku, voda je jedan od važnijih faktora uništavanja bakterija. Kako bi bakterije bile uništene, temperatura vode treba biti iznad 60 stupnjeva Celzijevih. 

 

Koristite jako toplu vodu 

 

Ako nemate perilicu posuđa i morate ga prati ručno, onda koristite jako toplu vodu. 

 

Antibakterijsko sredstvo 

 

Mnogi pretpostavljaju da je svaki proizvod za pranje ujedno i antibakterijski, ali oni to u većini slučajeva nisu. Pokušajte pronaći one koji to jesu jer prema studiji iz 2007. godine kombinacija proizvoda za pranje i mlake vode uništava veliki broj bakterija, u većini slučajeva, stoga je dobro samo dodati još  faktor „antibakterijsko“. 

 

Bacite spužvicu 

 

Ako i dalje perete posuđe spužvicom, vjerojatnija je da tanjurima šalicama dodajete bakterije a ne da ih uništavate. Koristite silikonske četkice koje se lako peru i suše, a ako se nikako ne možete odvojiti od svoje spužvice, pobrinite se da ju zamijenite barem jednom tjedno. 

 

Dezinficirajte i krpe 

 

Ako brišete suđe nakon pranja prljavom krpom, kao da ga niste niti prali. Perite ih svakog dana u mašini na visokim temperaturama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji